Počela procedura za sprovođenje izbora u S.Makedoniji

Tanjug
Počela procedura za sprovođenje izbora u S.Makedoniji

SKOPLjE - Nakon što je predsednik Sobranja Severne Makedonije Talat Dzaferi raspisao prijevremene parlamentarne izbore za 12. april, počeli su da teku rokovi za sprovođenje predizbornih aktivnosti, prenosi portal Plusinfo.

Makedonska Državna izborna komisija najkasnije deset dana od dana raspisivanja izbora mora da stavi birački spisak na javni uvid. 

Prema zakonima, uvid u birački spisak traje 15 dana, odnosno od 26. februara do 11. marta, te će u tom periodu građani Severne Makedonije moći da dostave svoje zahtijeve za zapisivanje ili izmene podataka u biračkom spisku. 

Liste kandidata trebalo bi da budu dostavljene 30 dana pre održavanje izbora, odnosno najkasnije do 12. marta, a od tada teku rokovi za njihovu proveru i eventualnu korekciju. 

Rokovnik reguliše i izbornu kampanju koja će trajati 20 dana prije izbora sa 24-časovnom izbornom tišinom prije dana održavanja izbora. 

Kampanja počinje u ponoć 23. marta i završava 10. aprila, takođe u ponoć. 

Državna izborna komisija Severne Makedonije je utvrdila i najviše i najniže cijene za političko reklamiranje na radiju, televiziji i u štampanim medijima, kao i najviše sume koje mogu da se isplate za reklamiranje na internet portalima. 

Izbori u Severnoj Makedoniji će biti održani 12. aprila. 

Datum je dogovoren između političkih lidera u toj zemlji još krajem oktobra prošle godine, kao posljedica odlaganja početka pregovora EU sa tom zemljom.

Sobranje je raspisalo izbore nakon usvajanja Zakona o javnom tužilaštvu, koji je jedan od preduslova i za donošenje odluke o datumu pregovora sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana