Plenković: Strah od zvižduka nije razlog za jutarnje govore u Kninu

Srna
Plenković: Strah od zvižduka nije razlog za jutarnje govore u Kninu

Zagreb - Premijer Hrvatske Andrej Plenković tvrdi da nije tačno da su, radi izbjegavanja zvižduka i nezadovoljstva građana, za 5. avgust ujutro planirani govori u Kninu povodom 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”, koja se u toj državi slavi kao “dan pobjede”, a u kojoj je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 se vode kao nestali.

“Ta teza uopšte ne stoji i ne znam zašto je postavljate”, rekao je Plenković danas na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje novinara da li se boji zvižduka, s obzirom na to da su govori na glavnom trgu u Kninu planirani za 8.00 časova u nedjelju.

On kaže da je to učinjeno jer su neka od udruženja veterana bila sklona tome da što veći broj ljudi prisustvuje govorima, a i zbog prognozirane temperature za nedjelju, ranijeg iskustva i toga da se istog dana održava “Sinjska alka”.

Agencija Hina prenijela je da nakon toga slijedi program na Kninskoj tvrđavi, a potom i prelet izraelskih aviona “F16” iznad Knina, što je, kako je navedeno, potvrdio hrvatski premijer.

Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji “Oluja” ove godine biće obilježen u Bačkoj Palanci u Srbiji u subotu, 4. avgusta.

Prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, u “Oluji” je protjerano 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija je počela 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Koordinacija srpskih udruženja porodica ubijenih, poginulih, nestalih i prognanih sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je danas da to što je za masovne ratne zločine počinjene u takozvanoj akciji “Oluja” pravosnažno osuđeno samo jedno lice, ukazuje da u Hrvatskoj ne postoji ozbiljna namjera da budu gonjeni počinioci ratnih zločina nad Srbima.

Koordinacija ukazuje da u Hrvatskoj najviši državni zvaničnici negiraju zločinačku stranu “Oluje” isticanjem da je ona “čista kao suza”, a “one koji su osmislili i komandovali inkrimisanim vojnim operacijama, poput generala Ante Gotovine i Mladena Markača, umjesto da odgovaraju za ratne zločine, slave kao navodne nacionalne heroje”.

Iz Srpske koordinacije podsjećaju da je Haški sud konačnom, drugostepenom presudom oslobodio hrvatske generale za udruženi zločinački poduhvat u “Oluji”, iako je prvostepenom presudom osudio Gotovinu na 24, a Markača na 18 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana