Plenković se izvinio Ukrajini: Milanović govorio u napadu šećera

RTS
Foto: Printskrin

Hrvatski premijer Andrej Plenković izvinio se Ukrajini zbog izjave predsjednika Zorana Milanovića da je to jedna od najkorumpiranijih zemalja i demantovao njegovu tvrdnju da će Hrvatska povući vojnike iz Ukrajine jer ih, kako kaže, tamo i nema.

Andrej Plenković se u ime hrvatske Vlade i naroda izvinio Ukrajincima, za koje kaže da su "trenutno okupirani".

"U Ukrajini naših vojnika nema pa ne znam na koje Zoran Milanović vojnike misli. Ja se u ime Vlade izvinjavam Ukrajincima, oni su trenutno okupirani. On kaže da su korumpirani, ta izjava nema nikakve veze s Vladom", rekao je Plenković nakon sjednice Predsedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Istakao je da je politika Hrvatske deeskalacija napetosti, sprječavanje sukoba i podrška cjelovitosti Ukrajine.

"To je naša temeljna pozicija i doprinos iskustvom Hrvatske rješenju i reintegraciji okupiranih područja Ukrajine", rekao je Plenković.

Milanovićevu tvrdnju da Ukrajina nije dobila ništa od Evropske unije demantovao je podacima da je Unija, što bespovratne pomoći, što zajmova dala do sada 17 milijardi evra, uz najavu nove pomoći.

Plenković je rekao da je mislio da govori neki ruski zvaničnik kada je čuo Milanovićevu izjavu i tvrdi da je predsjednik Hrvatske govorio "u nekakvom napadu šećera".

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je u utorak rekao da Hrvatska nema ništa sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući "do zadnjeg vojnika".

Naveo je da je "Ukrajina i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da ekonomski stagnira i nije dobila ništa od EU". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana