Plenković: Držati se slova i duha Dejtonskog sporazuma

Srna
Plenković: Držati se slova i duha Dejtonskog sporazuma

RIJEKA - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je stav Hrvatske da se treba "držati slova i duha" Dejtonskog mirovnog sporazuma i da prakse u kojima drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva BiH nisu dobre.


On kaže da je to na jučerašnjem sastanku u Zagrebu rekao i zamjenicima predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću, poštujući BiH, njene institucije i političke stranke.

"Naš je stav da bi sami akteri u BiH trebali iznjedriti takav izborni zakon koji će onemogućiti situaciju koju imamo danas da se jedan konstitutivni narod osjeća da su stvari nepravedne i nekorektne. Stav Hrvatske se neće mijenjati ko god ovdje bio na vlasti", rekao je Plenković novinarima u Rijeci.

On je ocijenio da je sastanak sa Čovićem i Izetbegovićem prošao jako dobro i da su razmotrili niz tema od političkih, ekonomskih do predstojećih izbora u novembru i izbora u Mostaru.

"Cilj politike Vlade Hrvatske je razvijati skladne prijatljske i dobre odnose sa BiH. To je država koja je upućena na nas, a mi na nju, s obzirom na geografski položaj obje zemlje i brojne ekonomske, političke i druge poveznice i činjenicu da su Hrvati jedan od tri kosntitutivna naroda u BiH", rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana