Peović: Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Srna
Peović: Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

ZAGREB - Poslanik Radničke fonte Katarina Peović izjavila je danas na sjednici Hrvatskog sabora da se postavlja pitanje da li je prikladno da budući Univerzitet odbrane i nacionalne bezbjednosti nosi ime prvog hrvatskog prdsjednika Franje Tuđmana, budući da je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Tokom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o osvivanju ovog univerziteta, izlaganje Peovićeve izazvalo je buru reakcija i osuda poslanika, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić joj je poručio da je "ime Univerziteta vrhunski odabrano, jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku".

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da je Tuđman "jedan od najvećih hrvatskih sinova" i da HDZ "neće dozvoliti klevete ideoloških nasljednika Saveza komunista Jugoslavije".

"Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske", rekao je Bačić.

Poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je Tito "dokazani zločinac", a da je "crvena petokraka zločinačka koja je napadala Vukovar".

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je da je izjava Peovićeve neprihvatljiva i netačna i da se sa njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njeni politički stavovi sa kojima izlazi pred birače.

"Nismo ovdje da branimo drugima da govore šta žele, o tome će odlučivati građani", poručio je Jandroković poslanicima, koji su ga kritikovali da joj je dao opomenu "preko volje".

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana