Patrijarh Porfirije: Crkva nema ambiciju da zamijeni bilo koju partiju

Srna
Patrijarh Porfirije: Crkva nema ambiciju da zamijeni bilo koju partiju

PODGORICA - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je danas u Beranama da je Crkva cjelina, da nema ambicije da zamijeni bilo koju političku partiju, ali i da ovaj svijet bez Crkve ne postoji.

Srpski patrijarh, koji je danas ustoličio episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, rekao je da Crkva nije od ovoga svijeta, ali jeste u ovom svijetu koji ne postoji bez Crkve, odnosno nema smisla.

Prema njegovim riječima, Crkva nije tu da bi zauzimala ovu ili onu stranu, jer je cjelina, a onima kojima smeta htjeli bi ili da je proglase onim što ona nije ili da je prikažu drugačijom nego što jeste, nekada bi htjeli da je uvuku u svoje zemaljsko blato.

Njegova svetost je naglasio da postoje oni koji ne razumiju šta je Crkva, da ona nema ambicije, jer ako ima izdaje sebe, ako ima onda nije Hristova.

Patrijarh Porfirije je naveo da crkva nema ambicije da zamijeni bilo koju političku stranku, da bude takmac u stvaranju granica od ovog svijeta.

Patrijarh je naveo da je episkop Metodije duhovno stasavao uz mitropolita Amfilohija, a da se obrazovao i van Crne Gore.

Nakon patrijarhovog obraćanja, pročitana je odluka Sabora SPC o postavljanju vladike Metodija za epsiskopa budimljansko-nikšićkog.

Ustoličenju su prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić, ministri Vesna Bratić, Milojko Spajić, Aleksandar Stijović, Ratko Mitrović, lider Demokratskog fronta Andrija Mandić i funkcioneri DF-a, Demokrata, kao i predsjednici nekih opština.

Ispred manastira Đurđevi stupovi je i veliki broj vjernika, koji su razvili srpsku trobojku dugu više od 400 metara.

Patrijarh Porfirije juče je u Beranama prisustvovao večernjoj službi ispred manastira Đurđevi stupovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana