Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata

GS
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata

Na osnovu 99,3 odsto obrađenih biračkih glasova, prema nezvaničnim rezultatima Državnog izbornog poverenstva, HDZ je osvojio 61 mandat, a koalicija oko SDP-a Rijeke pravde, ostala na 42 mandata, prenosi Indeks.

Domovinski pokret je osvojio 14 mandata, Most 11, Možemo 10, IDS 2, NPS 2 i Fokus jedan mandat.

Andrej Plenković, predsjednik HDZ i dosadašnji premijer, poručio je sinoć poslije objavljivanja prvih rezultata da je bitno da je ta stranka po treći put zaredom uvjerljivo pobijedila na izborima održanim, kako je rekao, zahvaljujući Zoranu Milanoviću, u "bizarnom danu".

Plenković je u sjedištu stranke najavio da HDZ već danas kreće u formiranje treće vlade.

Čestitajući drugim političkim strankama, Plenković poručuje da će HDZ nastaviti svoju politiku koja je "zaštitila građane od mnogih kriza i sačuvala hrvatsku privredu".

Lider SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu veče da nezvanični rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da je dvije trećine građana dalo podršku ovoj stranci i da će oni zato pokazati da Hrvatska može i da će biti bolja.

"Pred nama su dani, nedjelje i mjeseci razgovora ali će oni završiti promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude“, naveo je Grbin.

On je rekao da danas počinju razgovore sa onima koji su "do juče govorili da sa HDZ-om neće, da korumpiranu Hrvatsku neće".

"A na nama je da provjerimo da su te riječi bile istina“, rekao je Grbin.

U Hrvatskoj su održani parlamentarni izbori za 11. saziv Sabora. Pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, HDZ-u je pripalo 60 mandata. Koalicija "Rijeka pravde", koju predvodi SDP, osvojila je 42 mandata.

Izvjesno je da će u parlament ući osam stranaka i koalicija. Srbima su u Saboru namijenjena tri poslanička mjesta, koja odlaze SDSS-u Milorada Pupovca.

Na izborima za članove 11. saziva Sabora, pravo glasa imalo je 3,7 miliona birača, a glasalo je 62 odsto građana. Oni su birali između 2.302 kandidata na 165 lista, koji su se nadmetali za 151 mandat u skupštini.

Sva tri saborska mandata namenjena Srbima osvojila je Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana