Optužen državljanin Srbije za ratni zločin protiv civila

Tanjug
Optužen državljanin Srbije za ratni zločin protiv civila

RIJEKA- Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je, kako se tvrdi, 1995., kao komandant tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske Srpske Krajine, naredio vazdušni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila, prenijela je Hina.

Državljanina Srbije tužilaštvo tereti da je 4. avgusta 1995. tokom oružanog sukoba između, kako se navodi, regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine i Vojske Republike Srpske, kao komandant tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. vazduhoplovne brigade vojske Srpske Krajine, naredio taj napad.

Taj čin, navodi se, protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu civila u vrijeme rata, saopštilo je riječko županijsko tužilaštvo.

"Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske, optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade VRS odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu obavi neselektivni napad na Gospić", navodi se.

Nakon toga je, kažu, iz vojno-vazduhoplovne baze Udbina poletio avionom tipa J-22 Orao i oko 17,20 sati bombardirao sjedište Gospića s 11 avionskih bombi.

Posljedica tog napada bila je smrt troje civila, teško povređivanje još dvoje i lakše nekoliko civila u Gospiću, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana