Od 1996. godine do danas u Hrvatskoj ubijeno 83 Srba

Agencije
Od 1996. godine do danas u Hrvatskoj ubijeno 83 Srba

Beograd - Od 1. januara 1996. godine do danas u Hrvatskoj je ubijeno 83 Srba, uglavnom starijih i nemoćnih, a nijedan jedini ubica nije otkriven.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac kaže da je toliko zločina registrovao ovaj centar, a da je stvarna brojka sigurno veća.

U ovaj krvavi bilans, kako navodi Štrbac, ušla su samo etnički motivisana ubistva, a u njega su uključeni i slučajevi trinaest krajnje sumnjivih “samoubistava”.

Prema njegovim riječima “samoubistvo” kao službena oznaka hrvatske policije, samo je jedan od nonšalantnih kvalifikacija, koje služe kao formalno pokriće pred ionako zaludnim evropskim monitoringom prenosi “Politika”.

- Sve je “lege artis”, sve je tobože procesuirano, svi slučajevi se provlače kroz papirnatu zakonsku proceduru, ali , rezultat je - nula. Nijedan jedini slučaj nije riješen, nijedan ubica nije pronađen - rekao je Štrbac.

Ubistvima povratnika ili onih Srba koji nisu napuštali prostor Krajine, ne bave ni hrvatske nevladine organizacije ni organizacije sa srpskim prefiskom koje djeluju u Hrvatskoj, navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana