Objavljena Strategija Francuske za region

Srna
Objavljena Strategija Francuske za region

Skoplje - Francuska ambasada u Sjevernoj Makedoniji objavila je Strategiju te zemlje za zapadni Balkan, donesenu na zahtjev francuskog predsjednika Emanuela Makrona, s ciljem da se približi zemljama regiona i da dopuni i podrži aktivnosti EU za njihovo približavanje Evropi.

Strategija je objavljena na francuskom, makedonskom i albanskom jeziku na sajtu Ambasade Francuske u Skoplju, dan nakon što je u Berlinu održan samit lidera zemalja zapadnog Balkana.

Makron je, navodi se, zatražio izradu Strategije na osnovu analize prema kojoj su Slovenija, Hrvatska, Albanija, BiH, samoproglašeno Kosovo, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija ostvarile značajan napredak, ali su potebne mnoge reforme koje bi omogućile stalnu stabilizaciju i odgovori na izazove s kojima se suočava.

Oblasti u kojima su potrebne reforme su, navodi se, ekonomska i socijalna pitanja, poteškoće u stalnom uspostavljanju vladavine prava, bezbjednosna pitanja i spoljni uticaji koji, kako se navodi, preusmjeravaju region iz njegove evropske perspektive.

Prema zahtjevu Makrona konkretna Strategija za zapadni Balkan podrazumijeva veću predanost Francuske stabilizaciji šest zemalja regiona, koje nisu članice EU, a u smislu njihovog ekonomskog i društvenog razvoja i jačanja vladavine prava.

Francuska će prema toj strategiji intenzivirati svoje političke odnose sa zemljama regiona.

“Predsjednik Francuske posjetiće Srbiju u julu. Ministar za evropske poslove i spoljne poslove će ove godine posjetiti Albaniju i Kosovo. Pored toga, druge posjete članova vlade i poslanika svim zemljama u regionu pomoći će u jačanju naših odnosa”, ističe se u Strategiji.

Francuska će, dodaje se, ojačati bilateralnu saradnju sa zemljama regiona u četiri oblasti: Ekonomski i socijalni razvoj kroz intervenciju francuske razvojne agencije /AFD/.

Podsjeća se da je međuvladin sporazum sa Srbijom potpisan 25. februara, te da se pregovara o još pet drugih, prenio je Tanjug.

AFD će, ističe se, podržati regionalnu integraciju zemalja Zapadnog Balkana kako bi pomogli njihov razvoj i stabilizaciju.

Napominje se da će godišnja pomoć, koju pruža AFD u početku iznositi od 100 do 150 miliona evra i služiće kao podrška za unapređenje finansiranja drugih donatora, posebno njemačkog Instituta za kreditiranje obnove /KFV/.

Predviđena je i borba protiv terorizma i radikalizma uz podršku uspostavljanja platformi za izveštavanje ili predstavljanje ilegalnog sadržaja na internetu, kao i jačanje mehanizma operativne saradnje za pitanja unutrašnje bezbjednosti.

Napominje se da predložena Strategija nadopunjuje aktivnosti preduzete u okviru berlinskog procesa, u kojima francuska učestvuje od svog osnivanja i biće djelimično implementirana u Francusko-njemačkom okviru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana