Novo upozorenje na prevare internetom

Srna
Novo upozorenje na prevare internetom

ZAGREB - Više policijskih uprava u Hrvatskoj pozvalo je građane da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj imejlova kojima se od njih traži da pošiljaocima poruka, uz lažnu ponudu za “automatski povrat poreza”, dostave podatke sa svojih bankovnih kartica, s kojih im prevaranti potom skidaju novac.

Iz policije upozoravaju da lažni mejlovi stižu s različitih adresa i domena, pa građanima savjetuju da dodatno provjeravaju adrese i sadržaj takvih poruka. Iznose i primjere prevarenih stanovnika sa svojih područja koji su na imejlove primali poruke sadržaja “zahtjev za automatski povrat poreza”.

Od njih su traženi podaci s bankovne kartice, a nakon što su to i ustupili, dobivali su obavještenja o izvršenim transakcijama i podizanju gotovinskih kredita.

Policija, osim što u takvim slučajevima sprovodi kriminalističke istrage, građane poziva na dodatni oprez kod primanja ovakvih lažnih poruka​ u​ kojima se od ​poreskih obveznika traži uplata poreza, ili se obavještavaju da im je odobren povrat.

Iako su građane već upozoravali na ovakve lažne poruke, skreću im pažnju i na upozorenje Poreske uprave o učestalim lažnim fišing/ porukama kojima se od​ poreskih obveznika traži uplata poreza ili se obavještavaju da im je odobren povrat. One koji prime takav mejl pozivaju da ga odmah obrišu te s oprezom postupaju sa​ sumnjivim porukama, posebno onima s dozom hitnosti, prenose hrvatski mediji.

Građane savjetuju da ​izbjegavaju ustupanje svojih lozinki i računa elektronske pošte drugim osobama ili servisima, da sve postojeće lozinke zamijene novima te koriste drugačije, jače lozinke za svaki pojedini internetski servis.

Policija predlaže građanima da uvijek budu na oprezu kome se šalju povjerljive poruke i/ili podaci, kao i pri otvaranju poruka od​ nepoznatog pošiljaoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana