Novo ime države zvanično upisano na listu Savjeta Evrope

Srna
Novo ime države zvanično upisano na listu Savjeta Evrope

Strazbur - Savjet Evrope zvanično je upisao Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju pod novim državnim imenom - Republika Sjeverna Makedonija.

Na internet stranici te najstarije panevropske organizacije, čije je sjedište u Strazburu, država je zavedena pod novim zvaničnim imenom i kao takva stavljena na listu zemalja članica prema abecednom redu. Sjeverna Makedonija se sada nalazi između Holandije i Norveške.

Do promjene imena, kao BJRM, po rasporedu je bila između Švajcarske i Turske.Sada je i zastava Sjeverne Makedonije ispred Palate Evrope u Strazburu istaknuta između zastava Holandije i Norveške, prenose makedonski mediji.

Promjena imena izvršena je i na internet stranici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, dok je delegacija makedonskog Sobranja predstavljena kao delegacija Republike Sjeverne Makedonije.

Parlamentarna skupština Savjeta Evropa bila je jedina panevropska i međunarodna organizacija koja je na plenarnoj sjednici raspravljala o mogućnosti upotrebe nekadašnjeg ustavnog imena “Republike Makedonije”, ali o tome nikada nije bila usvojena odluka.

Na mapi na kojoj su predstavljene zemlje članice Savjeta Evrope i njihovi glavni gradovi, ime još nije promijenjeno i tamo stoji privremena referenca.

BJRM je ušla u Savjet Evrope 9. novembra 1995. godine, kao 38. država članica.

Tkom procedure prijema, Komitet ministara Savjeta Evrope je poslao pozivnicu za ulazak u članstvo, ali u pozivnici nije bilo navedeno ime države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana