Nova optužnica protiv Zvicera zbog šverca kokaina i ubistva vlasnika diskoteke

Tanjug
Nova optužnica protiv Zvicera zbog šverca kokaina i ubistva vlasnika diskoteke

PODGORICA - Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podiglo je optužnicu protiv nekoliko osoba zbog krijumčarenja 743 kilograma kokaina, ubistva Miodraga Kruščića i napada na novinarku Oliveru Lakić, saopštio je danas državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

"Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je, 1. decembra ove godine, Specijalnom odeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv okrivljenih R.Z., D.K., M.V. i S.V., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet narkotika, zbog krijumčarenja 743 kilograma kokaina, koja je otkrivena i privremeno oduzeta u avgustu 2020. godine, u holandskoj luci Roterdam", naveo je Radonjić u saopštenju objavljenom na sajtu SDT-a.

Radonjić je naveo i da je SDT Specijalnom odeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 14 okrivljenih lica i to: M.V., G.R., F.B., F.K., S.B., V.B., L.B., D.V., D.L., B.K., M.M., M.S., A.Lj. i G.V., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, teška tjelesna povreda, teško ubistvo, ubistvo putem podstrekavanja, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet narkotika.

"Predmet optužnice je, između ostalog, napad na novinarku Vijesti, oštećenu Oliveru Lakić, od 8. maja 2018. godine, teško ubistvo oštećenog Miodraga Kruščić, 21. maja 2018. godine i krijumčarenje  marihuane u količini od 554 kilograma, iz Albanije u Crnu Goru, 26. januara 2021. godine", naveo je Radonjić.

Optužnicom je, dodao je, predloženo da se okrivljenom M. M. produži pritvor, zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva i ponavljanja krivičnog djela.

Radonjić je naveo i da se okrivljenima M.V., A.Lj. i F.K. sudi u odsustvu, jer su u bekstvu ili na drugi način nisu dostižni državnim organima, dok su ostali okrivljeni na izdržavanju kazne ili u pritvoru u drugim krivičnim predmetima ili su pušteni na slobodu pošto im je isteklo maksimalno vrijeme trajanja pritvora u istrazi po zakonu i to dok je postupak bio u toku pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici.

Nezvanično, riječ je o Radoju Zviceru, poznatom vođi "kavačkog klana". Optužnica je rezultat saradnje SDT-a sa pravosudnim organima Francuske, Kraljevine Holadnije, kao i Europolom i Eurodžastom.

Krucijalni dokazi prikupljani su sa "Skaj" aplikacije, a prepiske su SDT-u poslate putem međunarodno-pravne pomoći.

Belgijski i holandski detektivi su se nakon "krekovanja" "Skaj" aplikacije infiltrirali u komunikaciju "Balkanskog kartela", a potom od sredine 2021. uživo čitali prepiske koje su se razmijenjivali članovi kriminalne organizacije na preko 70.000 uređaja.

U ovom postupku presreli su oko milijardu poruka i otkrili informacije o kriminalnim organizacijama, posebno u oblasti Antverpena.

Krajem novembra ove godine i Javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije podiglo je optužnicu protiv 20 osoba zbog šverca oko sedam tona kokaina, a između ostalog i zbog tovara od 743 kilograma koji je zaplijenjen u Roterdamu.

U Srbiji je optužen i Miroslav Starčević, bivši pripadnik MUP-a Srbije, označen kao blizak saradnik optuženog Radoja Zvicera i beogradske ćelije "kavačkog klana".

Vlasnik diskoteke “Bigl” Miodrag Kruščić preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore u maju 2018. od posljedica ranjavanja. Na Kruščića je napadač ispalio devet metaka u podgoričkom naselju Stari aerodrom, pored kafića “Palata”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana