Njemački radio o Srbima u Hrvatskoj: Bolest prostora bivše Jugoslavije - zločinci heroji

index.hr
Njemački radio o Srbima u Hrvatskoj: Bolest prostora bivše Jugoslavije - zločinci heroji

Njemački javni radio “Deutschlandfunk” objavio je prilog o položaju Srba u Hrvatskoj i posljedicama rata. Ističu da je za mnoge Hrvate kraj rata povod da se govori o herojstvu hrvatskih vojnih snaga “koje su osvojile područja pod srpskom okupacijom, ali da u zvaničnom narativu sjećanja na rat nema mjesta za sudbinu srpskog naroda i njegovo stradanje”.

Prilog započinje opisom proslave godišnjice operacije “Bljesak” u Okučanima u kojoj je poginuo 51 hrvatski vojnik, čija se imena čitaju u okviru zvaničnog programa kojem prisustvuje i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Nekoliko stotina metara dalje se, pak, u obližnjoj pravoslavnoj crkvi održava se komemoracija za srpske civilne žrtve operacije “Bljesak”, čemu je prisustvovao i saborski poslanik srpske manjine Boris Milošević.

“Deutschlandfunk” navodi da je u “Bljesku” ubijeno više od 80 civila te citira Miloševića koji se žali da za to niko nije odgovarao. Milošević ističe da se u godinama prije ulaska Hrvatske u EU radilo na suočavanju s prošlošću, uprkos velikim otporima, dok je 1990-ih važila maksima da Hrvati u ratu ne mogu da počine ratni zločin. 

Sljedeća tačka preokreta bila je 2013. godina, kada je Hrvatska ušla u EU te je nestao reformski pritisak iz Brisela.

Milošević ističe i da se oslobađajuća haška presuda generalima Gotovini i Markaču tumači kao oslobađajuća presuda za sve ratne zločine koje su počinile hrvatske snage, iako su u presudi konstatovani ratni zločini.

Ratni zločinci kao heroji

“Deutschlandfunk” ističe da su tokom “Bljeska” u selu Medari ubijena 24 civila srpske nacionalnosti te da su samo dvije djevojčice ostavljene na životu. Tek prije četiri godine postavljen je mali spomenik za ubijene civile, a većina srpskog stanovništva nikada se nije vratila. Lokalna pravoslavna crkva ostala je neobnovljena.

Na kraju priloga SDSS-ov saborski poslanik Milošević pita se kako će uopšte doći do suočavanja s prošlošću ako vodeći hrvatski političari uzimaju u zaštitu osuđene ratne zločince.

Na kraju se konstatuje da je to bolest cijelog prostora bivše Jugoslavije - zločinci se smatraju herojima, a njihove žrtve se prešućuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana