Mladić iz Poreča u Sloveniji osuđen zbog terorizma

Srna
Mladić iz Poreča u Sloveniji osuđen zbog terorizma

Kopar - U sudu u Kopru je na 38 mjeseci zatvora osuđen dvadesetdvogodišnjak iz Poreča koji je u januaru izazvao uzbunu i zastoj na graničnom prelazu Kaštel-Dragonja jer je ispod sjedišta u autobusu sakrio lažni eksplozivni pojas kakav obično nose teroristi samoubice, a policija je sumnjala da je riječ o bombi.

Slovenački mediji navode da je istraga pokazala da je Loris Brljafa želio autobusom doći u Ljubljanu “da bi prestrašio stanovništvo” lažnim terorističkim pojasom, te da se “radikalizovao” i postao “simpatizer žIslamske državež i Al Kaide”.


Brljafa je pred sudom “priznao krivicu za krivično djelo putovanja s ciljem terorizma” i izrazio žaljenje, rekavši da je učinio veliku glupost.

Tužilac Jože Levašič rekao je da se Brljafa “postepeno vjerski radikalizovao usljed ličnih problema i osamljenosti”, te da dokazi iz kućne pretrage i pregleda elektronskih uređaja osuđenog pokazuju da je postao simpatizer terorističkih organizacija.

Sudija Julijan Glavina rekao je da je kazna primjerena s obzirom na to da kazneni zakon za takve terorističke namjere predviđa i do osam godina zatvora, te da je osuđeni imao “čvrstu namjeru” da terorističke prijetnje u Ljubljani i izvede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana