Mitropolit Porfirije, Josipović: Duhovni identitet temelj za građenje mostova saradnje

Srna
Mitropolit Porfirije, Josipović: Duhovni identitet temelj za građenje mostova saradnje

Zagreb - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije rekao je predsjedniku Hrvatske Ivi Josipoviću da mu je prioritet pastoralni rad među vjernicima u svrhu građenja njihovog duhovnog identiteta, koji je u svim vjerskim zajednicama temelj za građenje mostova prijateljstva i saradnje.

Mitropolit Porfirije je tokom prijema kod hrvatskog predsjednika naglasio da ima dobra iskustva sa državnim i gradskim vlastima na svim nivoima, te u uspostavljanju dobrih odnosa s Katoličkom crkvom i drugim vjerskim zajednicama na tragu svoga prethodnika mitropolita Jovana, saopšteno je na veb stranici predsjednika Hrvatske.

"Srpska pravoslavna crkva, kao i sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, živi u demokratskom i multikulturalnom društvu u kojem su pravno dobro regulisani odnosi s vjerskim zajednicama u skladu sa standardima Evropske unije", rekao je mitropolit Porfirije.

Josipović je uvjeren da će mitropolit Porfirije doprinositi promovisanju solidarnosti i mira, te ekumenskog i međuvjerskog dijaloga, kao i njegov prethodnik mitropolit Jovan.

Predsjednik Hrvatske je ocijenio da su razložnost, tolerancija i želja za uzajamnim razumijevanjem važne pretpostavke društvenog boljitka i stvaranja životnog okruženja u kojemu se svaki čovjek – bio vjernik ili ne, osjeća sigurnim, prihvaćenim i vrijednim poštovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana