Mitropolit Joanikije: Uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod

Srna
Mitropolit Joanikije: Uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je večeras da je uloga Svetog Save nemjerljiva za srpski narod, ističući posebno njegov značaj u formiranju Žičke arhiepiskopije i osnivanju autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

- Srpskom narodu obezbijedio je najveće dostojanstvo, izveo ga na scenu kulturnih i prosvijećenih naroda Evrope i uključio ga u tu zajednicu prosvijećenih hrišćanskih naroda - rekao je mitropolit Joanikije u pozdravnom slovu na Svetosavskoj akademiji u Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici.

On je naveo da Sveti Sava nije samo utemeljio autekefalnu crkvu u srpskom narodu, nego je dao značajan doprinos njenom ustrojstvu i postojanju do dana današnjeg.

Svetosavsku besjedu održao je Drago Perović, profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i gostujući predavač na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su Hor Svetog apostola i jevanđelista Marka, Kamerni orkestar, operski pjevač Marko Kalajanović, Danica Crnogorčević, “Đurđevdansko kolo” i guslar Vladimir Radojević.

Svetosavsku akademiju organizovali su Mitropolija crnogorsko-primorska, Crkvena opština podgorička i Saborni hram Hristovog Vaskrsenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana