Mitropolit crnogorsko-primorski o zabrani za "Beogradski sindikat": Jadna je država koja se plaši pjesnika

Srna
Mitropolit crnogorsko-primorski o zabrani za "Beogradski sindikat": Jadna je država koja se plaši pjesnika

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da je jadna država koja se plaši pjesnika.

Mitropolit Amfilohije je, povodom zabrane članovima benda "Beogradski sindikat" da uđu u Crnu Goru, rekao da su oni u svojoj pjesmi ponovili testament i himnu kralja Nikole.

On je podsjetio da se ista Crna Gora uplašila i od pjesnika Matije Bećkovića, za kojeg je rekao da je najveći pjesnik poslije Njegoša u Crnoj Gori.

- On je opasan po svojim pjesmama. Niko tako nije napisao veličanstvene pjesme o Crnoj Gori kao Matija Bećković, jeste izrazio i tugu svoju zbog Crne Gore koja je bila i koja nestaje. To je tačno, to je činjenica, ali sve što je napisao je istina - rekao je mitropolit Amfilohije.

Mitroplit je ukazao da su oni koji zabranjuju pjesnicima ulazak u Crnu Goru potomci onih koji su srušili Crkvu Svetoga Petra Cetinjskoga na Lovćenu, oskrnavili mošti Svetoga Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca i uhapsili ga.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je sagrađena na bogoljublju i bratoljublju i ne može nestati.

Mitropolit Amfilohije odlikovao je "Beogradski sindikat" likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca za nadahnute pjesme, revnost i brigu za majku Crkvu i sastradalnu ljubav, posvjedočenu kroz pjesme "Dogodine u Prizrenu" i "Sviće zora".
Gramatu i orden je u manastiru Miholjska Prevlaka kod Tivta, u ime grupe primio Aleksandar Protić – jedini član koji je uspio da uđe u Crnu Goru jer su  tri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni sa graničnog prelaza Dobrakovo i podgoričkog aerodroma, zbog "nacionalne bezbjednosti".

Protić je zahvalio za nagradu, te istakao kako mu je drago što je danas sa braćom u Crnoj Gori, ali da žali zbog odsutnosti ostalih članova. On je istakao da sve što se posljednjih dana dešava u Crnoj Gori svima njima daje veliku vjeru i nadu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana