Mitropolit Amfilohije: Vladari prolaze crkva ostaje

Srna
Mitropolit Amfilohije: Vladari prolaze crkva ostaje

PODGORICA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da zemaljski vladari i njihova carstva dolaze i prolaze, dok je samo Crkva Hristova vječna.

"Samo oni vladari i narodi koji prihvate takvu Crkvu Božiju ostaju zapamćeni i zadobijaju ne samo zemaljsko carstvo, nego vječno i neprolazno Hristovo carstvo", rekao je mitropolit Amfilohije u liturgijskoj propovijedi u manastiru Duljevo u Paštrovićima, kraj Budve, gdje je služio liturgiju povodom praznika Prepodobne mati Angeline Srpske.

Mitropolit Amfilohije je poručio da Crkva priziva sve zemaljske narode na jedinstvo.

"I u naše vrijeme neki pokušavaju da poistovjete Crkvu sa svojom državom, sa svojom nacijom. Oni su bezumni, ne znaju šta je Crkva. Misle da je Crkva partija koju oni osnivaju i da je Crkva isto što i država, koje se rađaju, nestaju njihove granice i prolaze. Kroz vijekove je to tako bilo, moćnici zemaljski, vladari i njihova carstva, njihove imperije dolaze i prolaze, a Crkva Hristova ostaje i ni vrata pakla ne mogu je nadvladati", naveo je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je nakon službe blagosiljao slavski kolač povodom imendana igumanije manastira Duljevo mati Angeline i služio pomen ktitorima ove svetinje, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana