Mitropolit Amfilohije: Da se vratimo Bogu i jedni drugima

Srna
Mitropolit Amfilohije: Da se vratimo Bogu i jedni drugima

BAR - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije upozorio je da se u Crnoj Gori ponovo progoni Crkva Hristova i da Crkvu optužuju da je protiv države, kao što su hrišćani za vrijeme Nerona optuženi da su spalili Rim iako ga je spalio sam Neron.

Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom služio je danas, na praznik Svetog cara Konstantina i njegove majke Jelene, Svetu arhijerejsku liturgiju na ostacima Manastira Presvete Bogorodice na Ratcu u Baru u okviru tradicionalne manifestacije "Dani Svetog Jovana Vladimira".

U arhipastirskoj besjedi mitropolit Amfilohije istakao je da su ovaj sveti hram podigli upravo Sveti car Konstantin i carica Jelena, "na mjestu gdje je bila jedinstvena Crkva Istoka i Zapada, koja se sabirala u ime Gospodnje".

"To zajedništvo se nastavlja i danas. Naša braća rimokatolici služe svoju službu, a i mi nastavljamo tu svetu tradiciju vezanu za cara Konstantina i Jelenu", rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On je dodao da je na stradanju i raspeću sagrađena Crkva Božija, koja je i do danas razapinjana, gonjena i progonjena.

"Nažalost, evo i u našoj Crnoj Gori ponovo se progoni Crkva Hristova od obezboženih potomaka krštenog naroda, krštavanoga od vremena cara Konstantina", ukazao je mitropolit Amfilohije.

Mitropolit je naglasio da nije lako sa Bogom ratovati.

"Daće Bog da se i ovoj crnogorskoj vlasti vrati razum i pamet, da ne ratuju sa Bogom, niko Boga i Crkvu Božiju pobijedio nije na ovoj zemlji već 2.000 godina, a gonili su je i progonili svi odreda, još od vremena Nerona", rekao je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, nastavlja se gonjenje Crkve Božije i pokušaj da se ugasi svjetlost nebeska, neprolazna, koja osvećuje i prosvećuje svakog čovjeka koji se rađa na zemlji.

"Ta svjetlost priziva sve ljude i zemaljske narode da budu osvećeni i prosvećeni kroz tajnu krštenja, miropomazanja, pripremljeni za vječno božansko dostojanstvo, za Carstvo nebesko", naveo je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da, sa druge strane, "demonska sila pokušava da ugasi tu svjetlost božansku i ljude veže samo za ono što je zemaljsko, prolazno, ništavno".

"Neka bi Gospod sve urazumio da se vratimo Bogu – Hristu Gospodu i kroz njega i preko njega jedni drugima i vječnom našem dostojanstvu", poručio je mitropolit Amfilohije.

Manifestacija "Dani Svetog Jovana Vladimira" u organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Bar ove godine, zbog epidemiloške situacije, ima molitveni karakter. Počela je u nedjelju, 31. maja, a završava se sutra na praznik Svetog Jovana Vladimira, kada će u 9.00 časova u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru biti služena liturgija, a u 18.00 časova moleban će predvoditi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana