Mitropolija: Višemilionski dug izmišljen zbog hajke protiv Crkve

Srna
Mitropolija: Višemilionski dug izmišljen zbog hajke protiv Crkve

Mitropolija crnogorsko-primorska saopštila je da Poreska uprava Crne Gore dezinformiše javnost i da ne postoji nijedno pravosnažno rješenje Gore koje Mitropolija nije izvršila.

- Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša je iznio čitav niz neprovjerenih i neutvrđenih podataka, koji ne doprinose istini i smirivanju opšte situacije u crnogorskom društvu u kojoj se nalazimo, ne krivicom Crkve - naveli su iz Mitropolije nakon saopštenje Poreske uprave da procijenjene obaveze Mitropolije iznose više miliona evra.

Iz Mitropolije su istakli da je “višemilionski dug” izmišljen samo zbog hajke protiv Crkve.

- Bilo bi pošteno da Mugoša pokaže pravosnažna rešenja /koja ne postoje/ iz kojih bi se vidjelo da je Crkva izbjegavala svoje obaveze - naveli su iz Mitropolije.

Sada bi, napominju iz Mitroplije, zbog toga plijenili njenu imovinu, ni više ni manje nego zavještano zemljište Manastira Gradišta u Buljarici.

- Baš interesantno! Pitamo se da li nam ovo pobrojavanje imovine otkriva jedan od bitnih razloga zbog kojih je sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti donesen - istakli su iz Mitropolije.

U saopštenju podsjećaju da su se predstavnici Mitropolije 11. februara odazvali pozivu Poreske uprave da bi se utvrdio tačan stanja u vezi poreskih obaveza na ime penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja parohijskih sveštenika.

- Poreska uprava je raspolagala podatkom da se u tom pogledu duguje 339.000 evra, a na sastanku je utvrđeno da je riječ o netačnoj sumi - istakli su iz Mitropolije.

Prema njihovim riječima, utvrđeno je i jednoglasno konstatovano da se problem javio ne zbog neodgovornosti Mitropolije i sveštenstva nego zbog tehničke nemogućnosti Poreske uprave da utvrđuje poreske obaveze za sveštena lica i vjerske službenike od 2011. godine.

Dogovoreno je, kako se navodi, da se sve greške isprave i da se u javnost izađe sa tačnim podacima.

Mitropolija je saopštila da ne postoji nijedno pravosnažno rješenje Poreske uprave koje nije izvršila, ali da nije dužna da ispunjava nečije proizvoljne zahtjeve po nepostojećim rešenjima.

- Direktoru Poreske uprave zahvaljujemo što je u obraćanju javnosti jasno naveo da je Mitropolija registrovana pred državnim organima saopštivši da žPoreska uprava prati regularnost poslovanja svih vjerskih zajednica registrovanih u Crnoj Goriž - dodali su iz Mitropolije.

Ocijenjeno je da je Mugoša tom izjavom nedvosmisleno demantovao predstavnike Vlade Crne Gore i najviše državne zvaničnike koji su ne jednom zlonamjerno iznijeli neistinu da Mitropolija nije pravosnažno registrovana.

Iskazana je spremnost da sve to razjasne i pred televizijskim kamerama i pokažu doprinos Mitropolije budžetu Crne Gore putem plaćanja poreza, ali i ukažu probleme sa kojima se godinama suočava Poreska uprava za koje danas, mimo svake logike, okrivljuje Crkvu i vjerske zajednice.

U saopštenju se napominje i da Mugoša nije iznio podatke o procjenama Poreske uprave o dugovanjima za ostale vjerske zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana