Mitropolija crnogorsko-primorska: Sudski procesi protiv sveštenstva produbljuju jaz između crkve i države

Srna
Mitropolija crnogorsko-primorska: Sudski procesi protiv sveštenstva produbljuju jaz između crkve i države

CETINjE - Mitropolija crnogorsko primorska zatražila je da se momentalno prekinu sudski procesi protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, sveštenstva i vjernog naroda, jer su ovi postupci poljuljali ionako slabo povjerenje između države i Crkve i produbili podjele u društvu.

Iz Mitropolije su još jednom sve zamolili, a naročito vlast u Crnoj Gori, kao najodgovornijeg činioca u društvu, da prestanu sa gonjenjem i zloupotrebom Crkve.

- Time ne činite zlo Crkvi, sveštenicima i vjerujućem narodu, jer je nama čast i radost za vjeru podnositi poniženja, muke i stradanja, već činite zlo sebi, navlačeći prokletsvo na svoje porodice i društvo u cjelini - apeluje Mipropolija.

Upućen je poziv da svako radi svoj posao na koje ga je društvo prizvalo, uz opasku da su se u Crnoj Gori problemi nagomilali i da ima posla na sve strane.

- Crkvu i svetinje ostavite da vode onima koji su zato prizvani i pozvani, za to se školovali i život svoj posvetili - poručuju iz Mitropolije.

Ukazano je da je Crkva u Crnoj Gori opet na udaru, privođenje i procesuiranje sveštenstva ovaj put u Baru na praznik njegovog pokrovitelja i zaštitnika Svetog Jovana Vladimira.

- Ako uzmemo u obzir da smo od 12. maja, kada je utamničen vladika Joanikije sa svojih osam sveštenika, do danas imali na desetine sličnih ili identičnih kršenja propisa Nacionalnog koordinacionog tijela i da niko nije procesuiran ili krivično gonjen, onda je potpuno jasno da su mjere koje se propisuju u službi progona Crkve i sprečavanje njene misije - navodi Mitropolija.

Podsjeća da je tokom trajanja epidemije virusa korona policija vršila pravno i duhovno nasilje nad Crkvama, da vjernicima nije bilo moguće prisustvo na bogosluženjima, kao i da su im je bilo zabranjeno da uopšte posjete hramove.

- Da dodamo i privođenje mitropolita Amfilohija i sveštenika bez ijednog opravdanog razloga - navodi se u saopšenju.

Iz Mitropolije ističu da je u Crnoj Gori proglašen kraj epidemije, ali da se nastavlja nasilje nad Crkvom jer se ne dozvoljava da svoje praznike proslavlja na način kako se to vjekovima čini.

- Litija je bogoslužbeni obred i poredak, njoj prethodi molitva u Crkvi i ta molitva se preliva na ulice gdje se blagoslov širi na cio grad, selo ili kraj. Zabraniti litije je atak na bogosluženje Crkve i njen vjekovni poredak i praksu - napominju iz Mitropolije.

Dalje se naglašava da je virus korona ušao u Crnu Goru tek kada su obustavljene litije.

- Hapsiti i suditi sveštenstvu samo zato što radi svoj posao i vrši službu Bogu je zločin - zaključuju u Mitropoliji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana