Milanović više neće biti najbolje plaćeni funkcioner

Srna
Milanović više neće biti najbolje plaćeni funkcioner

ZAGREB-Hrvatski predsjednik Zoran Milanović više neće biti najbolje plaćeni državni zvaničnik, već će to sada biti predsjednik Ustavnog suda, piše danas riječki Novi list.

To je, navodi se, samo dio promjena koje predlaže vlada novim načinom obračuna plata državnih funkcionera.

Osnovica za obračun njihovih plata ubuduće će biti jednaka osnovici za obračun plata državnih službenika, što znači da u istoriju odlazi osnovica za državne funkconere koja se nije mijenjala od 2014. godine i koja je za 2.800 kuna manja od one za državne službenike.

Kako bi ublažila rast zarada državnih zvaničnika, nakon povećanja osnovice, vlada je odlučila da smanji koeficijente, što će praktično značiti da najvišu zaradu među zvaničnicima više neće imati predsjednik države.

Koeficijent za obračun zarade predsjednika je do sada bio 9,30, dok je za platu predsjednika Ustavnog suda bio 7,86.

To znači da je predsjednik države imao bruto plaću nešto veću od 36.000 kuna (jedan evro vrijedi oko 7,5 kuna), dok je predsjednik Ustavnog suda imao bruto platu od 31.282 kune. Ista je bila i bruto plata premijera i predsjednika sabora.

Po novim pravilima svima će, uprkos smanjenju koeficijenta plate ipak rasti, pa će tako na prvom mjestu biti predsjednik Ustavnog suda s bruto zaradom od 39.241 kune, dok će plata predsjednika Republike iznositi 38.381 kunu. Za više od hiljadu kuna raste i bruto plata premijera i predsjednik sabora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana