Milanović: U Jasenovcu se dogodio genocid, prije svega, nad Jevrejima, Srbi tretirani kao neprijatelji jer su pružali otpor

Srna
Milanović: U Jasenovcu se dogodio genocid, prije svega, nad Jevrejima, Srbi tretirani kao neprijatelji jer su pružali otpor

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da se u logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu dogodio genocid, ali, prije svega, prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, kao i da su Srbi tretirani kao neprijatelji jer su „pružali otpor“.

Milanović je, nakon odavanja počasti ubijenima u Jasenovcu, rekao kako su „Srbi pružali otpor zbog čega su bili tretirani kao neprijatelji, a oni se ne ubijaju u logoru, dok su Jevreji bili neutralni i ne bi uzeli oružje u ruke da ih nisu počeli ubijati“, piše portal „Novosti“, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće.

Hrvatski predsjednik je dodao da su „rasni zakoni doneseni, prije svega, zbog Jevreja“, a da se onda dolazi do Srba koji su tu „najmasovnije ubijani, ali su ciklus i dramatika ubistava bili drugačiji“, dok su, kako je ocijenio, „drugo bili Srbi iz Zagreba koji su pokupljeni“.

- Neki su ostali raditi i bili ugledni doktori poput Julija Budisavljevića, a neki su bili viktimizirani. Treći i najstrašniji primjer su Romi, kako su ih tada žlijepož zvali Cigani, a koji uopšte nisu znali da je izbio rat i bili su prijetnja ne znam kome, valjda Hitlerovim sanitarnim inspektorima, na što su se navukli hrvatski nacisti - rekao je Milanović.

Prema njegovim riječima, „to je možda najgori primjer postupanja prema ljudskom biću koje je potpuno nevino, jer Srbi su pružali otpor“.

- Srbi su pružali otpor i to, po meni, sa zakašnjenjem. Trebalo je da ranije počnu. Bili su neprijatelji, a zna se kako se u ratu postupa s neprijateljima. Ne ubijaju se u logoru. Jevreji su bili neutralni građani i vjerovatno nikad ne bi izabrali oružje, ali ovi su ih počeli ubijati od prvog dana da se dodvore nekom tadašnjem, neću reći Briselu, nego Berlinu, potpuno suludo i na štetu hrvatske nacije i naroda koje sada i ja predstavljam - rekao je Milanović.

Istoričar koji se godinama bavi temom Jasenovca Milan Radanović smatra žalosnim što ličnost na najvišoj funkciji reprodukuje revizionistički stereotip o kažnjavanju Srba internacijom u Jasenovac zbog njihovog otpora državi, te da to poslije Franje Tuđmana u javnosti, nije činio niko od osoba koje su obavljale dužnost predsjednika.

- Znači li to da oni koji su ubijeni jer su pružali otpor, bez obzira da li su bili Srbi, Hrvati itd, nisu bili nevini, odnosno da su nešto skrivili? Umjesto da se tu zaustavio, predsjednik je nepromišljeno nastavio - naveo je Radanović.

On je ocijenio i da je veoma važno to što je Milanović naglasio da je Jasenovac mjesto genocida, jer tu činjenicu izbjegavaju konstatovati pojedini državni predstavnici, ali je već u drugoj rečenici zapao u kontradikciju tvrdeći da je „prije svega“ bio mjesto genocida nad Jevrejima.

/ Potpuno je izlišno praviti distinkciju među žrtvama genocida u Jasenovcu jer svi oni, bez obzira da li su bili jevrejskog, romskog ili srpskog etničkog porijekla - ubijeni su prije svega zbog svog etničkog porijekla. Osim toga, genocid nad Srbima u NDH nije sprovođen samo u logorima niti samo u jednom logoru... - istakao je Radanović.

Radanović je podsjetio da su prvi srpski zatočenici logora Jasenovac bili srpski muškarci koji su preživjeli logore u tzv. Gospićkoj grupi logora da bi potom bili deportovani u Jasenovac. On je naveo da je većina uhapšena nedjeljama prije otpočinjanja bilo kakvog otpora protiv ustaške NDH.

Radanović je naveo i da su prve srpske zajednice koje su kolektivno internirane u logor Jasenovac bile srpske zajednice iz naselja u jasenovačkoj opštini, internirani aprila i maja 1942. i niko od njih nije učestvovao u ustanku protiv ustaške NDH.

- Svi oni su internirani prvenstveno zbog njihove etničke pripadnosti. Da je to tako govori i činjenica da ustaše nisu vršili kolektivnu internaciju svih mještana nekog hrvatskog sela iz koga je određen broj mještana otišao u partizane, ali jesu to činili sa stanovnicima srpskih sela. Uostalom, nema ničeg spornog u pružanju otpora jednom rasističkom i fašističkom režimu koji sprovodi genocid -  istakao je Radanović.

U zloglasnom logoru Jasenovac je tokom Drugog svjetskog rata stradalo 700.000 žrtava ustaškog zločina. Među njima, život je izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana