Milanović: Šmit dobio sikter od hrvatske ambasade u Sarajevu

Tanjug
Foto: Anadolija

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je danas diplomatsku notu, koju je Kristijan Šmit uputio Ambasadi Hrvatske u Sarajevu, zbog njegovih izjava i ponovio da je Šmit u BiH ilegalno, kao i da je produžena ruka, kako je naveo, "vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, s problematičnim ovlašćenjima".

"Žalio se (Šmit) Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter - tako se kaže u Bosni", rekao je Milanović.

Milanović je rekao da je riječ o čovjeku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlašćenja da bii se usvojile izmene Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, Šmit se kad god treba "mača laća", te "lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlašćenja i interveniše u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriterijum koje mu neko šapuće i neko deluje".

"Taj visoki predstavnik može da radi šta hoće, utamničiti ljude, mjenjati zakone. Visoki predstavnik je ništarija, a (hrvatski premijer Andrej) Plenković je izdajnik", rekao je Milanović.

Milanović je oštro kritikovao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Evropski savjet je optužio za cinizam, te da ne žele da mjenjaju izborni zakon u BiH jer planiraju krađu na izborima, pišu hrvatski mediji, prenela je Srna.

"Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele da ih pokradu", naveo je Milanović.

On je ocijenio da je ovo hrvatska politička tragedija, da su Plenković i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku, nametnuvši dodatne uslove za BiH za sticanje statusa kandidata.

Milanović je usporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i prije sukoba u Ukrajini, bila Švajcarska.

"BiH je za Ukrajinu bila Švajcarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja poslednjih 10 godina nije radila ništa", rekao je hrvatski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana