Milanović: Bez Srba nećemo riješiti problem u BiH, Dodik je partner Hrvatske

Srna
Milanović: Bez Srba nećemo riješiti problem u BiH, Dodik je partner Hrvatske

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski partner u BiH i da ne vidi da srpska politika pravi probleme Hrvatima.


Milanović je rekao da problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka u BiH ne može da bude riješen bez Srba.

"Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik, partner u ovim previranjima. Ko to ne razumije - ili ne razumije ili je pokvaren", rekao je Milanović novinarima u Zagrebu.

Milanović je naveo da je Dodik, koji nije okrvavio ruke u ratu, legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u BiH, koju, kako kaže Hrvatska poštuje i koju će poštovati.

Govoreći o zahtjevu političkih predstavnika Hrvata u BiH i Zagreba za izmjenom Izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva i članove Doma naroda, Milanović je rekao da ne vidi da srpska politika radi probleme Hrvatima.

"Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo", rekao je Milanović.

On je naveo da je Republika Srpska činjenica koja je verifikovana u Dejtonu.

Milanović kaže da se dok se razgovara o tome koje su se pjesme pjevale u Banjaluci na obilježavanju Dana Republike Srpske, Hrvatima uzimaju dvije stvari - Dom naroda i Predsjedništvo BiH, prenose hrvatski mediji.

"Pitanje Doma naroda, koje bi potencijalno moglo omogućiti formiranje vlade bez hrvatskih predstavnika, važnije je od Predsjedništva. Hrvate time pokušavaju potpuno obespraviti, jer im je kontrola nad Domom naroda potrebna za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa", rekao je Milanović.

Komentarišući nedavni sastanak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića sa premijerom Hrvatske Anrejom Plenkovićem, Milaović je ocijenio je da je riječ o neiskrenoj Izetbegovićevoj politici.

"Ista 'spika' kao prije. Mi i Hrvati - Srbi su strani faktor…", rekao je Milanović i ponovio je hrvatska diplomatija trebala da stopira usvajanje zaključaka Savjeta EU o BiH u kojima se ne spominju eksplicitno prava konstitutivnih naroda.

Milanović je danas u Zagrebu odlikovao nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića za, kako je navedeno, izuzetan doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana