Mandić: Srbima da se poštuje pravo da budu Srbi

Srna
Foto: Ilustracija

PODGORICA - Predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić rekao je da Srbi u Crnoj Gori traže da im se poštuje pravo da baštine tradicionalni srpski identitet i da budu Srbi.

Mandić je na Međunarodnoj naučnoj konferenciji “Velika narodna skupština - Podgorička skupština ujedinjenja 1918. godine”, koja se održava u Podgorici, izrazio nadu da će u Crnoj Gori doći vrijeme dijaloga i sporazumijevanja, ističući da srpski narod poštuje prava drugih da misle i izjašnjavaju se kako žele.

On je istakao da je bilo važno osloboditi ljude u Crnoj Gori i da se u tome uspjelo 2020. godine.

Mandić je ocijenio da nema dileme da će se ova međunarodna konferencija tumačiti sutra na razne načine u medijima.

“Ja sam, naravno, srpski političar u Crnoj Gori i mi imamo pozitivan odnos prema Podgoričkoj skupštini i njenom nasljeđu. Tražimo i da se nama poštuje pravo da baštinimo tradicionalni srpski identitet i da budemo Srbi”, rekao je Mandić.

On je naglasio da je ujedinjenje 1918. godine bilo želja cijelog naroda i da je unitaristička ideja tada imala podršku velike većine naroda u Crnoj Gori.

Mandić je podsjetio da su se Crna Gora i Srbija razdvojile 2006. godine, ali je dodao da ni danas ne može da se nađe konsenzus o ključnim pitanjima.

“Predstavnicima srpskog naroda, voljom međunarodnog faktora, ne dozvoljava se da uđu u Vladu. A sve se to dešava, iako je srpski narod dominantno zaslužan za demokratske promjene u Crnoj Gori”, naveo je Mandić, koji je i jedan od lidera DF-a.

Mandić je izrazio nadu da će u Crnoj Gori prevladati mir i dijalog, jer je to potrebno Crnoj Gori.

“Mi, kao srpski narod, ostajemo na našim pozicijama i želimo dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori. Princip koji se mora poštovati jeste da se mora uvžavati volja naroda”, naglasio je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana