Krivokapić na čelu savjeta za vladavinu prava

Srna
Krivokapić na čelu savjeta za vladavinu prava

PODGORICA - Vlada Crne Gore izabrala je danas članove Savjeta za vladavinu prava, koji će voditi premijer Zdravko Krivokapić.

Zamjenici Krivokapića biće ministri pravde, ljudskih i manjinskih prava i unutrašnjih poslova Vladimir Leposavić i Sergej Sekulović, saopšteno je na sajtu Vlade Crne Gore.

Savjet čine predsjednik, zamjenici predsjednika i osam članova.

"Članovi Savjeta su glavni pregovarač za vođenje pregovora za pristupanje EU, član Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Uniji zadužen za poglavlja 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost", navodi se na sajtu Vlade.

Članovi su i predsjednik Vrhovnog suda, predsjednik Sudskog savjeta, vrhovni državni tužilac, glavni specijalni tužilac, direktor Uprave policije i direktor Agencije za sprečavanje korupcije.

Savjet prati realizaciju obaveza iz poglavlja 23 i 24 u procesu pristupanja Crne Gore EU u skladu sa preporukama glavnog pregovarača i člana Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju EU zaduženog za navedena poglavlja.

Navodi se da Savjet prati realizaciju obaveza s ciljem ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24, kao i realizaciju obaveza radi ispunjavanja završnih mjerila u tim poglavljima.

Savjet razmatra razloge za kašnjenje u realizaciji obaveza i daje preporuke državnim, organima državne uprave i drugim organima i institucijama za hitno postupanje radi realizacije obaveza iz poglavlja 23 i 24.

Savjet obavlja i druge poslove, u skladu sa odlukom o uspostavljanju strukture za pregovore o pristupanju Crne Gore EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana