Kraus: Hrvatska danas kao Njemačka i NDH 1941.

Agencije
Kraus: Hrvatska danas kao Njemačka i NDH 1941.

Zagreb - Predsjednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus rekao je juče da je duboko razočaran izostankom bilo kakvog reagovanja predstavnika vlasti zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni" tokom fudbalske utakmice Hrvatska - Izrael u Osijeku.

On je ocijenio da sve to liči na Njemačku 1933. i NDH 1941. godine.

- Opet smo čuli iste povike. Mislim da je zakon u tom pogledu prilično jasan. Utakmica je morala biti prekinuta - rekao je Kraus, koji je zgrožen načinom na koji su hrvatski navijači dočekali Jevreje.

Utakmica hrvatske reprezentacije protiv Izraela bila je praćena uzvicima "Za dom spremni", koji su se orili na stadionu.

Premijer Tihomir Orešković, koji je bio na tribinama, nije zbog toga reagovao, javna televizija ocijenila je navijanje kao "veličanstveno", a navijače je pohvalio i trenutni selektor Ante Čačić, ocjenjujući da su navijači bili "za desetku", prenio je hrvatski portal "Indedž.hr".

- Hrvatska glumi da je dio "uljuđene" Evrope, tako što prije utakmice minutom ćutanja odaje počast žrtvama terorističkih napada u Briselu, nakon čega njeni najviši funkcioneri i ugledne ličnosti "ne čuju" fudbalski "puk" dok slavi hrvatske teroriste i njihova zlodjela - piše novinar " Indedža" Zvonko Alač.

Kraus je naglasio da su Jevreji u Hrvatskoj zabrinuti zbog rasta nacionalizma, antisemitizma, ksenofobije, netrpeljivosti, govora mržnje i revitalizacije i relativizacije ustaštva. Prema njegovim riječima, utakmica Hrvatske i Izraela još jednom je potvrdila tu tezu.

- Objašnjenje policije o tome da ne mogu reagovati na ustaške povike jer je riječ o masi ljudi, samo je dokaz na koji se način vlada u Hrvatskoj. Sve ovo liči na Njemačku 1933. godine i na Hrvatsku iz 1941. godine - naglašava Kraus.

On je od premijera Oreškovića, koji se nalazio u svečanoj loži stadiona u Osijeku, očekivao snažnu reakciju, ali se to nije dogodilo.

Kraus kaže da Hrvatska ima zakone koji su vrlo jasni u ovakvim slučajevima, ali se oni ne sprovode.

Grabar-Kitarović

Kako prenosi hrvatski portal Indedž.hr, predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja utakmice gleda među običnim navijačima na tribinama, ranije prilikom ovakvih navijačkih skandiranja na Maksimiru nije radila ono što je morala, napuštala stadion, nego bi kasnije, kada bi shvatila da je boravkom među "za dom spremnim" narodom i ostankom među njima davala legitimitet, putem "Fejsbuka" poručila da tome nema mjesta na stadionima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana