Košarac: Snagom argumenata odbranićemo Trgovsku goru od opasnog otpada

Srna
Foto: Arhiva

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac rekao je da je BiH odlučna da snagom argumenata odgovori na inicijativu Hrvatske da na Trgovskoj gori odlaže radioaktivni otpad, jer ta lokacija nije adekvatna što su pokazali i posljednji potresi.

Košarac je rekao novinarima da ostaju pri stavu da Čerkezovac nije adekvatan za odlagalište radioaktivnog otpada, da je to loše za stanovništvo u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

On je uvjeren da će na temelju konvencija i potpisanih međunarodnih ugovora moći da snagom argumenata i naučno-istraživačkog rada dokažu da taj lokalitet nije adekvatan.

Istakao je značaj brige o zdravlju 250.000 stanovnika na tom području, te napomenuo da i potresi na lokalitetu u Petrinji u Hrvatskoj, Kozarskoj Dubici i Kostajnici uvjeravaju u činjenicu ekspertskog tima da na tom području ne treba praviti odlagalište.

- Vazdušnom linijom Čerkezovac je od Petrinje udaljen 44,34 kilometra i to je dodatna argumentacija za nas - istakao je Košarac.

Košarac je istakao da treba graditi i čuvati dobre bilateralne odnose sa Hrvatskom, ali, ukoliko nastavi da potencira izgradnju odlagališta na tom lokalitetu, siguran je da će ona pored primjene Espo konvencije niti tražena i pravna zaštita.

On je dodao da mu je žao što Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, koje ima koordinirajuću ulogu u oblasti ekologije, nije bilo aktivno u prošlom periodu kada je riječ o Trgovskoj gori.

- Imali smo zastoj i kada je u pitanju ekspertski tim u smislu usaglašavanja sa ministrom inostranih poslova Biserom Turković i konstituisali smo pravni tim - rekao je Košarac

Košarac je podsjetio da je formiran pravni tim koji će se baviti analizom pravnih dokumenata na osnovu kojih će Savjetu ministara predložiti određene korake.

On je naveo da je od ekspertskog i pravnog tima tražio informacije o tome šta je urađeno, jer je prošlo tri mjeseca od njihovog konstituisanja, a informaciju traži da bi je dostavio Savjetu ministara.

- To je naša obaveza da obavještavamo Savjet ministara o aktivnostima koje smo preduzeli kada je riječ o Trgovskoj gori - zaključio je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana