Ko je Jakov Milatović - protivnik Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori

GS
Foto: Tanjug/AP

PODGORICA- Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori biće protivnik lideru DPS-a Milu Đukanoviću.

Prema podacima CEMI-ja osnovu 99,7 odsto obrađenog uzorka Milo Đukanović osvojio je 35,3 odsto glasova, Jakov Milatović 29,2 odsto.

Andrija Mandić dobio je 19,3 odsto glasova, Aleksa Bečić 10,9 odsto, Draginja Vuksanović Stanković 3,2 odsto, Goran Danilović osvojio je 1,4 odsto, a Jovan Radulović 0,8.

Ko je Jakov Milatović?

Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i dr, kao i inostranih stipendija. Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici.

Godine 2018. biva unaprijeđen u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih nacija u Njujorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade Crne Gore u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oksfordu, Međunarodnog monetarnog fonda u Londonu, Londonske škole ekonomije i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu, i drugih.

Bio je ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića.

Nakon pada Krivokapićeve vlade, s Milojkom Spajićem (ministrom finansija u toj vladi) je osnovao Pokret Evropa sad, koji je dobio naziv po ekonomskom programu koji je usvojila Krivokapićeva vlada tokom svog jednogodišnjeg mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana