Izronile zidine starog srpskog manastira kod Knina

Srna
Izronile zidine starog srpskog manastira kod Knina

KNIN - Kameni zidovi starog pravoslavnog manastira Dragović iz 1395. godine, dvadesetak kilometara od Knina, koji je polovinom prošlog vijeka potopljen zbog izgradnje hidroelekrane, ovih dana izvirili su iz akumulacionog jezera Peruća zbog niskog vodostaja.

Manastir Dragović iz 1395. godine potopljen je 1958. zbog gradnje akumulacionog jezera i hidroelektrane, a njegovi zidovi ovih dana izranjaju iz vode jer je nivo vodostaja ozbiljno pao.

Tada je raseljeno i 1.500 ljudi, jezero je progutalo kuće i plodna zemljišta. Sada se površina jezera Peruća sve više spušta, voda je sve plića.

Oni koji su živi i njihovi potomci dobro se sjećaju svojih sela i priča roditelja. "Moja svekrva je cijeli život pričala o tim poljima, livadama, ovcama, druženjima. Do smrti je pričala o tome", ispričala je nedavno Marija Cvitković za "Dnevnik.hr".

Perućko jezero je vještačko jezero na rijeci Cetini, između planina Dinare i Svilaje u Hrvatskoj.

Manastir Dragović je manastir Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u selu Koljane u Dalmaciji. To je jedan od tri istorijska srpska manastira u Dalmaciji, pored manastira Krka i Krupa.

Ovaj manastir je kroz dugi niz vjekova bio duhovni oslonac srpskom pravoslavnom narodu u Dalmaciji. Podignut je krajem 14. vijeka, nekoliko godina poslije Kosovske bitke. Nalazi se uz rijeku Cetinu, nedaleko od mjesta Vrlika, pored Perućkog jezera, na 20 kilometara od Knina.

Tokom svog postojanja tri puta je mijenjao mjesto, a služio je i doživljavao sudbinu srpskog naroda u Dalmaciji.

Na osnovu ljetopisa "Povijest o Svetoroždestvenskom manastiru Dragoviću u Pravoslavnoj eparhiji dalmatinskoj" iz 1859, manastir je ponio ime po Dragu koji je sa braćom prešao iz Bosne u Cetinsku krajinu. Prema narodnom predanju, manastir se zove po rječici koja je izvirala u blizini starog mjesta manastira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana