Izabrana nova Vlada Crne Gore; Krivokapić: Ovo je vlada svih nas

G.S.
Foto: vijesti.me

Skupština Crne Gore izabrala je novu Vladu na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

Vlada ima 12 Ministarstava i jednog potpredsjednika.

Potpredsejdnik Vlade je jedina stranačka ličnost, lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova je Sergej Sekulović, odbrane Olivera Injac, a spoljnih poslova Đorđe Radulović.

Resor finansija i socijalnog staranja vodiće Milojko Spajić, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, a ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava je Vladimir Leposavić, zdravlja Jelena Borovinić Bojović, a prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

Za ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabran je Ratko Mitrović, a javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić.

Na čelu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Aleksandar Stijović.

Vlada je izabrana poslije tri dana rasprave u parlamentu i tri mjeseca nakon održavanja izbora.

Krivokapić: Ovo je vlada svih nas

PODGORICA - Crna Gora je danas, nakon tri decenije vlasti DPS-a predsjednika države Mila Ðukanovića, dobila novu vladu, na čelu s premijerom Zdravkom Krivokapićem.

U završnom obraćanju u crnogorskom parlamentu, Krivokapić je poručio da je ovo "priča o početku direktne demokratije" u Crnoj Gori.

"Ova vlada nije možda poželjna i kritikovana je, da li sam prebrojavao krvna zrnca, ne, niti ću. Nijednog ministra nisam pitao je li Srbin, Crnogorac... Ovo je naša Crna Gora. Nemojte dalje da se dijelimo. Moramo svi da gradimo bolju budućnost, zasnovanu na talentima i znanju. Imamo prirodno bogatsvo, ali najveće bogatstvo je naš čovjek, koji ima veliki potencijal. To je crnogorski etos, nije bilo čiji, nego crnogorski", poručio je Krivokapić.

Istakao je da nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti.

"Dajte da se Crna Gora preobrazi u svakom smislu, ako krenemo svi zajedno, mi ćemo biti pobjednici. Nećemo pitati koja je ovo vlada. Ako je pravda za sve, mnoge stvari će krenuti na bolje", rekao je Krivokapić.

Kada se, kazao je, "čovjeku ukaže ovakva prilika, jedinstvena je i neponovljiva čast i lična i svih nas zajedno".

Krivokapić, koji je univerzitetski profesor, rekao je da je uvijek imao jedan cilj - da prenosi znanje, ali da to prilagodi onome koji sluša.

"U ovom parlamentu sam doživio da skoro ništa ne znam, da sam iskazan na ovaj ili na onaj način. Za to vrijeme sam zapisivao sve što ste kazali i čudio se kako to doživljava običan građanin. Molim vas, ako to nije mjera onoga što Crna Gora ima, onda kako ćemo ići dalje", upitao je novi crnogorski premijer.

Dodao je da nije bitan on, Zdravko Krivokapić, i ova vlada.

"Mi smo ovde isključivo zbog građana koje nećemo dijeliti. Građani su pobijedili 30. avgusta, narod je na jedinstven način pokazao da može olovkom da se pobjedi, da može glas naroda da nadvlada sve moguće političke koprupcije koje su dokazive", rekao je Krivokapić.

Ova vlada, poručio je, želi nultu korupciju.

"Ali, ne može vlada sama, moramo svi zajedno. Ova vlada će trajati, 100 ili 200 dana, ali, vjerujte, trajaće četiri godine, jer će 41 uvijek biti veće od 40", zaključio je crnogorski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana