Istoričar holokausta Gideon Grajf: Stepinac ne zaslužuje spomen-ploču u Jerusalimu

Agencije
Istoričar holokausta Gideon Grajf: Stepinac ne zaslužuje spomen-ploču u Jerusalimu

Jerusalim - Istoričar holokausta profesor Gideon Grajf pozvao je papu Franju, predsjednika Izraela Ruvena Rivlina i izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da izdaju naloge za uklanjanje spomen-ploče hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, koja je postavljena u Starom gradu u Jerusalimu , javljaju izraelski mediji.

On je ploču nazvao provokativnom i smatra da je zbog uloge u Drugom svjetskom ratu ne zaslužuje i da je ona pokušaj da se Stepinac predstavi kao plemenita osoba, iako kardinal to nije bio.

Grajf, čije je istraživanje o Aušvicu bilo osnova za film “Šaulov sin”, koji je nagrađen “Oskarom”, smatra da je postavljanje ploče Stepincu agresivan postupak, kojim se svijet tjera da misli da je “zlikovac osoba dobrog srca”.

Istoričar je poznat i po istraživanju o logoru u Jasenovcu, koje je zabilježio u njegovoj knjizi “Jasenovac: Aušvic Balkana”, koja je objavljena 2018. godine. U toj knjizi Grajf istražuje ubilački aparat koji je uspostavila Nezavisna država Hrvatska u Jasenovcu, a koji je posjedovao 57 različitih mehanizama za istrebljenje.

Izraelski medij podsjeća da je kardinal Stepinac kontroverzna ličnost u istoriji Balkana, zbog toga što je podržavao fašistički ustaški režim u NDH tokom Drugog svjetskog rata, koji je izvršio genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ploča je postavljena u Austrijskom prenoćištu, samoproglašenom prenoćištu za hrišćanske hodočasnike u Jerusalimu, koje je otvoreno u Starom gradu 1863. godine.

Pomenuto crkveno zdanje izgrađeno je uz pomoć katoličkih vlasti širom tadašnjeg Austrougarskog carstva, u čijem sastavu su bile današnja Austrija, Mađarska i Hrvatska.

 

Sjećanje na hodočašće 1937.

Spomen-ploču, koja je napisana na latinskom jeziku, postavili su takozvani Vitezovi Svetog groba, a postavljena je u znak sjećanja na hodočašće Stepinca u Svetu zemlju 1937. godine, dvije godine prije početka Drugog svjetskog rata.

Hodočašće Stepinca i njegov boravak u Austrijskom prenoćištu dio su istorije ovog zdanja.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana