Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske: Državnici treba da se izvine žrtvama “Oluje”

Agencije
Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatske: Državnici treba da se izvine žrtvama “Oluje”

Zagreb - Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj pozvala je juče predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića da upute izvinjenje žrtvama zločina počinjenih za vrijeme i nakon vojno-policijske operacije “Oluja”.

Inicijativa ocjenjuje da se odnos političara prema žrtvama “Oluje” pogoršava iz godine u godinu.

- Dužnost izvinjenja državnog vrha prvenstveno je važna žrtvama zločina, a potom i društvu u cjelini - poručuju iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Ističu da za 23 godine nakon završetka rata nijedan visoki državni službenik nije uputio iskreno izvinjenje žrtvama zločina i teških kršenja ljudskih prava, za koje je bez sumnje utvrđeno da su ih počinili pripadnici institucija Republike Hrvatske ili jedinica pod kontrolom Hrvatske.

Predstavnici Inicijative predstavili su i priručnik za političare “Kako se izviniti za zločine”, namijenjen svim političarima i pozvali građane da potpišu onlajn peticiju “ISPRIKA koju je pokrenula ta inicijativa.

Kao povod za objavljivanje priručnika navedeno je nerazumijevanje hrvatskih političara za dužnost adresiranja zločina iz prošlosti za koje odgovornost snosi Hrvatska.

Pri tom je naglašeno da odgovornost ne predstavlja krivicu naroda i države, već pojedinaca, te se ona utvrđuje osuđujućom presudom, a odgovornost političara, društva i svakog građanina je da osude te zločine.

U Inicijativi smatraju da izvinjenje najvišeg državnog vrha može snažno doprinijeti pomirenju država i društava, prepoznavanju patnje preživjelih i porodica žrtava zločina, kao i vraćanju njihovog dostojanstva.

U saopštenju se kaže da iskreno izvinjenje visokih državnih predstavnika pokazuje i da društvo ima snage da se suoči s prošlošću, prizna i osudi nehumana djela.

Tokom “Oluje” iz Hrvatske je protjerano 250.000 Srba, dok je više hiljada njih ubijeno ili se vode kao nestali.

Slavlje

Vojnu akciju “Oluja” Hrvatska će obilježiti velikom “proslavom” na kninskoj tvrđavi, uz ordene za generale Antu Gotovinu i Ivana Markača, ali i uz fudbalski meč reprezentativaca Hrvatske i “branitelja”.

Program će početi na kninskom stadionu revijalnom utakmicom između “branitelja”, pripadnika Hrvatske vojske i policije, i reprezentacije sa selektorom Zlatkom Dalićem na čelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana