Hrvoje Klasić: Hrvatska ne slavi antifašizam, slave pojedince iz NDH

Srna
Hrvoje Klasić: Hrvatska ne slavi antifašizam, slave pojedince iz NDH

ZAGREB - Hrvatska ne slavi antifašizam, spomenici posvećeni antifašistima se ruše, a imena ulica daju po istaknutim pojedincima iz Nezavisne države Hrvatske, rekao je istoričar Hrvoje Klasić.

"Mi ne slavimo antifašizam. Tu i tamo ga se neko sjeti u šumi, ali da idete po gradu, bilo bi pitanje ko uopšte zna šta se danas obilježava i zašto se obilježava", rekao je Klasić.

On je naveo da se danas u Hrvatskoj puno više priča o revizionizmu, čiji je rodonačelnik Franjo Tuđman koji je to omogućio autoritetom i ulogom u državi i HDZ-u.

"Da je neke stvari stopirao ništa od toga ne bi bilo", rekao je Klasić za "N1".

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u čestitki povodom Dana antifašističke borbe naveo da su "hrvatski antifašisti 22. juna 1941. hrabro ustali i svrstali Hrvatsku među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu".

Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj se obilježava se 22. juna u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke jedinice u ovom dijelu Evrope, koja simbolizuje početak organizovanog otpora protiv fašizma i nacizma. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana