Hrvatskoj i zvanično propao posao kupoprodaje aviona

Srna
Hrvatskoj i zvanično propao posao kupoprodaje aviona

Zagreb - Izrael je zvanično obavijestio Ministarstvo odbrane Hrvatske da ne može dobiti odobrenje SAD za isporuku aviona “F-16 Barak” Hrvatskoj, izjavio je ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević.

“S obzirom na tu činjenicu, Ministarstvo će predložiti Vladi donošenje odgovarajućih odluka”, rekao je Krstičević nakon razgovora s izraelskom delegacijom i dodao da nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema finansijske štete za Zagreb. Krstičević je naveo da je Hrvatska “sve napravila ispravno” i da za “ovu neočekivanu komplikaciju” nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Zagreb mogao uticati na nju.

“Ministarstvo odbrane Hrvatske i dalje je otvoreno za saradnju s partnerskom državom Izrael. Hrvatska i dalje ima političku volju da se zadrži sposobnost borbenog vazduhoplovstva koju smo razvili tokom rata. Uvjeren sam da će ova Vlada naći način kako to da realizuje”, rekao je Krstičević.

Posao u vezi sa prodajom 12 modernizovanih aviona “F-16 Barak” Hrvatskoj zapeo je kad su ga blokirale SAD koje za probleme, prema nezvaničnim informacijama koje prenose hrvatski mediji, krive Izrael.

Pozivajući se na izraelske izvore hrvatski mediji navode da je negodovanje uzrokovala spremnost Izraela da po hrvatskom modelu proda “barake” Rumuniji i Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana