Hrvatski učenici prvi put u posjeti Jasenovcu

Srna
Hrvatski učenici prvi put u posjeti Jasenovcu

Zagreb - Hrvatski učenici će, u okviru reforme sistema obrazovanja, moći da posjete i mjesto ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, prenose hrvatski portali.

 

Škole će prvi put dobiti preporuku iz Ministarstva obrazovanja da, uz obilazak Vukovara, posjete i mjesto na kojem su ustaše ubijale nevine civile.

Ovaj plan proizlazi iz novog kurikuluma građanskog vaspitanja koji od jeseni ulazi u sve škole u Hrvatskoj.

Jedna od karakteristika tog kurikuluma jeste povezivanje nastave sa posjetom različitim institucijama i organizacijama. U kurikulumu se eksplicitno ne navodi posjeta Jasenovcu.

Upravnik Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković navodi da nije upoznat o tome šta piše u novom kurikulumu, ali da to svakako vidi kao korak u dobrom smjeru.

Pejaković kaže da Spomen-područje Jasenovac sa školskim grupama radi po obrazovnom programu koji se sastoji od tri dijela - posjete sa kustosom prostoru nekadašnjeg logora Jasenovac, posjete Memorijalnom muzeju, te radionice sa učenicima u prostoru Obrazovnog centra.

"Ciljevi su da se učenici upoznaju o osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, zatim osuda ustaškog pokreta, te zločina počinjenih na osnovi rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama.

Takođe, cilj je i izazivanje saosjećanja prema žrtvama i zatvorenicima logora, te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i grupe u društvu etiketiraju kao ždrugačijež", navodi Pejaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana