Hrvatski ministar inostranih poslova demantovao svoju izjavu datu u Prištini

Tanjug
Foto: vijesti.me

PODGORICA - Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman demantovao je danas u Podgorici, izjavu datu u Prištini da je Hrvatska "odlučila da na Kosovu postavi vojni kamp koji će doprinjeti stabilnost "

On je na konferenciji za novinare rekao da je njegova najava o otvaranju vojnog kampa na Kosovu i Metohiji "spinovanje i da nije u pitanju vojni kamp".

Prema pisanju Vijesti, Grlić Radman novinarima nakon razgovora sa crnogorskim kolegom Đorđem Radulovićem, rekao da je u pitanju "povećanje broja vojnika u okviru kontigenta jedinice koja broji najmanje članova vojnika na Kosovu".

"Hrvatska kao članica NATO ima pravo, ne znam zašto bi neko bio pogođen, ja bih rekao da je to spinovanje. Ne znam čemu ta antihrvatska histerija u Srbiji", rekao je Grlić Radman.

Sa iste pres konferencije Hina je prenijela da je Grlić Radman rekao da je "antisrpska histerija koja se pojavljuje iz Srbije nepotrebna, a njen generator je prikrivanje pasivnosti srpske strane da hrvatskoj manjini u Srbiji osigura ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj".

Grlić Radman je, navodi se, u Podgorici pojasnio da je u Prištini, tokom posjete 34. kontigentu Hrvatske vojske u okviru KFOR-a, govorio o povećanju broja vojnika, što, kako je rekao, Hrvatska kao odgovorna članica NATO saveza ima pravo.

Istakao je, prenosi Hina, da ne zna "zašto bi bilo ko sa strane bio pogođen tom izjavom".

Grlić Radman je, navodi se, rekao i da se u Srbiji donose političke odluke "čiji je cilj razbijanje jedinstva hrvatske zajednice u Srbiji stvaranjem takozvanog bunjevačkog jezika, a znamo da su Bunjevci etnička grupa hrvatskog naroda".

"Mi želimo sa Srbijom da riješimo sva otvorena pitanja. Da dobijemo odgovor o 1.869 nestalih. Želimo takođe odštetu za logoraše, ljudi koji su bili po logorima po Vojvodini i cijeloj Srbiji", rekao je Grlić Radman, prenijela je Hina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana