Hrvatska vodi trku u naoružavanju sa Srbijom

Agencija
Hrvatska vodi trku u naoružavanju sa Srbijom

Zagreb - Jednoglasnom odlukom hrvatska Vlada je odlučila da Hrvatska kupi izraelske vojne avione, a o toj kupovini pišu i svjetski mediji, navodeći da je u pitanju trka u naoružavanju sa Srbijom.

"Hrvatska se sprema da kupi stare izraelske borbene lovce u poslu vrijednom 500 miliona dolara", naslov je članka novinske agencije AFP koji je objavio "Tajms of Izrael".

AFP podsjeća da je Zagreb prošle godine raspisao tender za nabavku vojnih aviona koji bi zamijenili zastarjele avione "MiG-21" ruske proizvodnje, te da su se na tender, osim Izraela, javile i Grčka, Švedska, Južna Koreja i SAD. Nakon što je Savjet za odbranu podržao izraelsku ponudu, vjeruje se da je konačna odluka Vlade samo formalnost. Najviši hrvatski zvaničnici izrazili su zabrinutost u vezi za avionima "MiG-21", za koje mediji izvještavaju da su od njih 12 samo četiri potpuno operativna, prenosi AFP.

"Juronjuz" takođe piše kako je "Hrvatska spremna da kupi izraelske avione F-16, tačnije eskadrilu od 12 korišćenih lovaca F-16. Švedski "Sab" ponudio je eskadrilu novih lovaca "gripen" po cijeni od nekih 800 miliona evra, odnosno skoro milijardu dolara.

AP, čiji je članak objavio američki ABC njuz, piše da će "Hrvatska kupiti unaprijeđene izraelske borbene lovce" i to kako bi ojačala svoju odbranu usljed ruskog naoružavanja susjedne Srbije. To će biti najveći vojni posao Hrvatske otkad se odvojila od Jugoslavije koju je predvodila Srbija, u krvavom ratu 1991 -1995, ističe AP te dodaje da su polovni avioni F-16 znatno modifikovani pomoću izraelske avionike.

Dok "Juronjuz" piše da je švedska ponuda od 12 novih "gripena" teška gotovo milijardu dolara, AP piše o mnogo nižoj cijeni od nekih 700 miliona dolara. AP takođe naglašava da Hrvatska vodi "mini-trku u naoružavanju" s ruskom saveznicom Srbijom, koja je nedavno dobila šest korišćenih ruskih borbenih lovaca "MiG-29". Moskva pokušava da poveća svoj uticaj na Balkanu, prvenstveno kroz Srbiju, zaključuje se u ovom članku.

Krstičević

Hrvatska je u srijedu odlučila da od Izraela kupi 12 polovnih borbenih aviona "F16 barak", a potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević je ocijenio da je riječ o projektu koji garantuje bezbjednost, suverenitet zemlje i "veliku odluku" o zadržavanju sposobnosti nadzora hrvatskog vazdušnog prostora i očuvanja tradicije borbenog vazduhoplovstva.

Savjet za odbranu i nacionalnu bezbjednost prihvatio je mišljenje stručnog tima Ministarstva odbrane da je najpovoljnija ponuda Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana