Hrvatska piše austrijskim medijima: “Zgranuti” zbog Blajburga

Tanjug
Hrvatska piše austrijskim medijima: “Zgranuti” zbog Blajburga

Zagreb - Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova poslalo je austrijskim medijima saopštenje.

U saopštenju se navodi da ministarstvo žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao “fašistička zabava”, “najveće okupljanje neonacista u EU” ili “skup ustaša”.

To ministarstvo ocijenjuje i da se grubo uopštavanje u izvještajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda.

U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje, kažu, treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

“Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću: prećutkival se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sjećanje na taj događaj”, navodi se u saopštenju.

Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

Ministarstvo navodi i da je “zgranuto” primjedbom da se na Blajburgu slavi fašizam, što, kažu, stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima. Hrvatski MSP apeluje na austrijske medije da se distanciraju od “jednostranog i neodrživog nametanja krivice”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana