Hrvatska: Od 1.jula plaćanje saobraćajnih prekršaja samo karticom

Tanjug
Foto: Ilustracija

ZAGREB- Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da od 1. jula više neće biti moguća gotovinska naplata saobraćajnih prekršaja na licu mjesta, i da se u potpunosti prelazi na bezgotovinsku naplatu novčanih kazni putem POS uređaja.

U toku je edukacija policijskih službenika o načinu korišćenja POS uređaja, a za te namjene MUP je nabavio 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj, navodi se u saopštenju.

Kako prenosi portal Indeks, uređaji su podijeljeni uličnim policijskim patrolama, motociklističkim patrolama, patrolnim brodovima, patrolama na međunarodnim graničnim prelazima i policijskim stanicama.

Iz MUP-a naglašavaju da policija POS uređaje za naplatu novčanih kazni već koristi na terenu, ali da se kazne mogu još uvijek naplaćivati u gotovini, dok od 1. jula to više neće biti moguće.

Građanin koji plati kaznu na licu mjesta platnom karticom dobiće potvrdu da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, kao i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja.

Plaćanjem novčane kazne karicom na licu mjesta iznos kazne se umanjuje za polovinu. Propisane novčane kazne se kreću u rasponu do 2.000 kuna (265 evra) za fizičko i odgovorno lice u pravnom subjektu, zatim do 5.000 kuna (664 evra) za fizičko lice preduzetnika i do 15.000 kuna (1.992 evra) za pravno lice.

Ako građanin nije u mogućnosti da plati novčanu kaznu na licu mjesta jer nema karticu kod sebe, ili nema dovoljno sredstava na računu ili iz nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti obavještenje o počinjenom prekršaju.

Ukoliko građanin plati kaznu u roku od tri dana od primanja obavještenja o prekršaju i dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj, smatraće se da je novčana kazna naplaćena na mjestu na kojem je počinjen prekršaj uz umanjene iznosa za polovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana