Hrvatska i Slovenija uvele ograničenja za dolaske iz južne Afrike

Srna, Tanjug
Hrvatska i Slovenija uvele ograničenja za dolaske iz južne Afrike

ZAGREB, - Nacionalni štab civilne zaštite u Hrvatskoj je donio odluku o ograničavanju prelaska granice za sve koji dolaze sa područja južne Afrike zbog pojave novog soja virusa korona.

Ona Nacionalnog štaba podrazumijeva zabranu ulaska za strance, a za hrvatske državljane uvođenje 14-dnevnog karantina i obavezno testiranje, prenose hrvatski mediji.

Odluka o prelasku granice odnosi se na dolaske iz Južnoafričke Republike, Bokvane, Lesota, Namibije, Zimbabvea i Konga.

Svjetska zdravstvena organizacija je objavila da je novi soj virusa korona dobio naziv "omikron".

"Omikron" je otkriven početkom sedmice i odmah je izražena zabrinutost zbog velikog broja mutacija, što može dovesti do izbjegavanja imunološkog sistema. Soj je, takođe, povezan sa rastom broja zaraženih u provinciji Gauteng u Južnoafričkoj Republici. I outnici koji stižu u Sloveniju iz područja zahvaćenih novom omikron varijantom virusa korona, a zbog koje je SZO izrazila zabrinutost, od danas će morati u obaveznu izolaciju (karantnin), odlučila je sinoć vlada Slovenije.

Osim toga, zabranjen je ulazak u zemlju strancima bez boravišne dozvole koji dolaze u Sloveniju iz ugroženih područja, prenosi STA.

Spisak oblasti i zemalja sa novom varijantom B.1.1.529, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nazvala omikron soj, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Na tom spisku su trenutno Južna Afrika, Bocvana, Esvatini, Lesoto, Namibija i Zimbabve.

Prema novoj uredbi vlade u Ljubljani, desetodnevni karantin biće uveden za putnike koji su boravili u tim zemljama ili su ih pre ulaska u Sloveniju posetili u prethodnih 14 dana, prenosi STA.

Karantin se ne može prevremeno prekinuti, a nakon 11 dana u karantinu obavezan je PCR test.

Ukoliko je test pozitivan, primenjuje se isti protokol kao i za sve druge osobe koje su pozitivne na virus korona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana