Hrvatska: Božinović najavio kazne za fizička lica zbog kršenja mjera

Srna
Foto: Arhiva

ZAGREB- Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je uvođene kazni za fizička lica zbog kršenja mjera za suzbijanje širenja virusa korona koje će se ticati i nošenja maski.

On je rekao da bi kazne trebalo da budu mandatne, odnosno da se izriču na licu mjesta, te da bi o njima danas trebalo da raspravlja radna grupa za izmjenu Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti.

"Nastojali smo da to izbjegnemo. Veliki dio građana prihvatio je mjere, ali ćemo zbog manjine koja stvara problem vjerovatno skoro promijeniti taj dio zakona", istakao je Božinović.

On kaže da će prijedlog biti izrađen i upućen Vladi na hitno razmatranje.

"Sigurno je da će biti ozbiljnije kazne", rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite.

On je najavio da će nakon uvođenja novih mjera, koje stupaju na snagu u ponoć, inspekcije i policija biti puno vidljiviji nego do sada.

"Od ponoći će naglasak biti na objektima gdje se očekuje veći broj ljudi - trgovački i šoping centri. Siguran sam da će ovu fazu obilježiti malo strože i striktnije postupanje inspektora i policije", kaže Božinović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je juče nove mjere za suzbijanje širenja virusa korona, kojima je, između ostalog, predviđeno obustavljanje rada ugostiteljskih objekata, restorana i kafića, zabrana svadbi, kao i onlajn nastava na fakultetima.

Novim mjerama, koje će stupiti na snagu u subotu 28. novembra i trajaće do 21. decembra, zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja sa više od 20 osoba na jednom mjestu, a na privatnim može biti najviše 10.

Osim toga, predviđeno je obavezno nošenje maski i na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar, javna događanja te okupljanja svih vrsta mogu trajati do 22.00 časa, a na sahranama može biti do 25 osoba.

Javni prevoz se ograničava na 40 odsto popunjenosti kapaciteta, dok u trgovinama i trgovačkim centrima mora biti istaknuti broj osoba koje mogu da borave unutra.

Rad trgovina i pekara se ograničava do 22.00 časa, zabranjena je prodaja alkohola od 22.00 do 6.00 časova, obustavlja se rad kazina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje, kao i održavanje sajmova i drugih privrednih i turističkih priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

Obustavlja se rad teretana i fitnes centara, kao i sportska takmičenja i treninzi, osim za sportiste prve, druge i treće kategorije, kojima će takmičenja i treninzi biti bez publike.

Misama može da prisustvuje 25 vjernika, a preporuka je da se, kada je to moguće, prenose putem televizije i radija i na drugi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana