Sud u Hagu: Optužnica protiv Tačija i Veseljija ostaje povjerljiva

Srna
Foto: AP/Visar Kryeziu, Shutterstock, EPA

HAG- Portparol Specijalnog suda u Hagu za zločine OVK Angela Grijep izjavila je danas da optužnica protiv predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija za ratne zločine ostaje povjerljiva, iako sutra ističe rok od šest mjeseci za njeno zvanično objavljivanje.

Ona navodi da će najkasnije do njihovog prvog pojavljivanja pred Sudom biti poznato da li će sud potvrditi optužnicu protiv njih dvojice.

"Ako se optužnica ne objavi, ona ostaje povjerljiva, zajedno sa postupcima povezanim sa njenim preispitivanjem. Poslovnik o postupku i dokazima predviđa da će, ukoliko bude potvrđena, optužnica biti objavljena najkasnije do prvog pojavljivanja optuženog pred Sudom", navela je Grijepova, prenosi Tanjug.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sjedištem u Hagu je 24. aprila sudskom vijeću podnijelo na ispitivanje optužnice kojima se Tači i Veselji, kao i druga lica, terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, otmice, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalno tužilaštvo je 24. juna javno objavilo da su optužnice podnesene na ispitivanje, a rok od šest mjeseci do kada bi Sud u Hagu trebalo da se izjasni ističe sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana