Gospodari Prstena upravljaju HDZ-om

Agencije
Gospodari Prstena upravljaju HDZ-om

Zagreb - Petorica hrvatskih tajkuna, porijeklom iz BiH, udruženi u organizaciju "Prsten", presudno su doprinijeli da Tomislav Karamarko preuzme Hrvatsku demokratsku zajednicu, objavio je hrvatski list "Nacional".

Moćni trgovac automobilima Pavo Zubak, vlasnik hotela Tomislav Antunović, slavonski kapitalista Marko Pipunić, vlasnik drvoprerađivačkog koncerna Marin Filipović i distributer informatičkih proizvoda Stipo Matić su petorica tajkuna bez čije diskretne finansijske podrške, ali i lobiranja u HDZ-ovoj bazi, Karamarko nikada ne bi uspio da pregazi konkurenciju i etablira se kao novi vođa opozicije u Hrvatskoj.

Ovo je za "Nacional" potvrdio izvor iz najbližeg kruga novog šefa HDZ-a, koji dodaje da je posebno zanimljiva veza ekipe koja je svojim uticajem dovela Karamarka do vrha. Svi oni pripadaju, široj javnosti relativno nepoznatom, udruženju "Prsten", koje okuplja Hrvate porijeklom iz Bosanske Posavine i srednje Bosne.

Neki od njih u Hrvatskoj žive duže od pola vijeka, dok su se drugi doselili početkom 90-ih godina, a sve ih povezuju poslovni uspjesi i članstvo u vodstvu "Prstena". Iza svih stoje kompanije koje i u sadašnjoj recesiji godišnje obrću stotine miliona kuna, a u političkom smislu, godinama su povezani s HDZ-om.

Uvijek djeluju iz drugog plana i bez prevelikog medijskog eksponiranja, jer oni su u prvom redu članovi snažne poslovne zajednice, kojoj politika treba da služi, ali bez neposrednog angažovanja. Iako ih nije imenovala, oni su tajkuni koje je Jadranka Kosor prošle sedmice okrivila za svoj poraz na nedavnom HDZ-ovom izbornom saboru.

Uostalom, jedan od prvih Karamarkovih susreta po preuzimanju HDZ-a odnosio se na položaj Hrvata iz BiH.

Najavio je tokom susreta s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem snažnije angažovanje ove stranke kako bi se osigurala jednakopravna pozicija Hrvata u BiH.

Udruženje "Prsten" predstavlja se kao "najjača hrvatska lobistička organizacija". Takve tvrdnje teško je provjeriti, ali barem desetak vodećih članova "Prstena" pripadnici su privredne elite u Hrvatskoj. Karamarko im mnogo duguje, a jedan od načina kako može da vrati dugove je osiguranje uticaja bh. struje. Uz pomoć "Prstena", Karamarko će se idućih godina moći posvetiti svom cilju - povratku HDZ-a na vlast.

Banjalučki biskup

Osim uticajnih privrednika, u "Prstenu" su i ugledne javne ličnosti poput banjalučkog biskupa Franje Komarice i ekonomskog analitičara Ivana Lovrenovića. Oni sigurno nisu moćni poput Antunovića ili Pipunića, ali svojim prisustvom podižu kredibilitet te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana