Garaže toliko poskupjele da koštaju kao stan

Srna
Foto: Ilustracija

Da su stanovi u Hrvatskoj izuzetno poskupjeli i nije neka novost, ali manje je poznato da su i obične garaže danas dostigle nedavne cijene stanova.

I to onih u novogradnji, piše Jutarnji.hr.

Nije neobično da se nude već od preko 2.000 evra po kvadratu, posebno u Zagrebu i većim gradovima na obali Jadrana.

Dakle, govori se o zatvorenom prostoru, namjenjenom sigurnom držanju automobila i drugih stvari koja po pravilu imaju četiri zida, odnosno neku vrstu bočnih pregrada i vrata, kao i svetlo i to je to. Većina nema prozore, sanitarije ili ikakvu drugu opremu, kojom bi se donekle mogla opravdati paprena cena.

Međutim, kupaca svejedno ima, pa čak i za ponude od kojih bi se većini moglo zavrtjeti u glavi. Za garažu u centru Zagreba, doduše u novijoj zgradi staroj tek tri godine i površine 38 kvadratnih metara, nepoznati kupac nedavno je izdvojio čak 150.000 evra.

Prestižna lokacija je sigurno odigrala ključnu ulogu u cijeni jer parkirnih mjesta u gradovima hronično nedostaje, naročito u centrima, pa je možda lako shvatiti da se garaže tamo prodaju po cijeni manjeg stana na periferiji. Međutim, danas se i za garaže u zagrebačkim kvartovima poput Kajzerice, Ravnica ili Trešnjevke traži 45.000 evra.

Prilikom kupovine stana u novogradnji vrijednost kvadrata garaže se obično računa 50 odsto od cijene kvadrata stana.

Međutim, kada je garaža u slobodnoj prodaji na otvorenom tržištu tada cijenu određuje zakon ponude i potražnje.

U Splitu, koji je pored Dubrovnika najskuplji grad po cijeni nekretnina u Hrvatskoj, garaža u oglasima praktično i nema. U najpopularnijem oglasu ne može se pronaći na 10 garaža ponuđenih na prodaju. Sa obzirom na to da ih hronično nedostaje, njihove cijene se kreću oko 50.000 evra i trenutno su traženije od stanova pa se često prodaju i prije nego se oglase.

Treba imati na umu da su cijene nekretnina u Splitu astronomske i da je onde prošle godine, prema Državnom zavodu za statistiku, prosječni četvorostruki metar prodatog stana koštao nevjerovatnih 3495 evra. Svejedno je šokantno što je jedna garaža na Mejama prošle godine prodana za 80.000 evra.

Za taj se iznos pre koju godinu mogao kupiti jednosoban manji stan na periferiji Splita. Jednako je nevjerovatno da se za obično parkirng mjesto u garaži (dakle, ne govori se o zatvorenoj garaži), u Splitu trenutno traži od 25 do 40.000 evra, odnosno više od 2.000 evra po kvadratu.

Situacija nije puno bolja niti u Zagrebu – najskuplja garaža koju smo pronašli u oglasu veličine je 20 kvadrata, a smještena je u zgradi koju je u Strojarskoj ulici izgradila kompanija VMD. Istina, opremljena je strujom, kvalitetnim motorizovanim vratima, ima popločan pod i video nadzor i čuvara u sklopu objekta. Vlasnik je prodaje direktno, bez agencije i pratećih troškova, i za nju traži paprenih 60.000 evra. Dakle, okruglo 3.000 evra po kvadratu.

U Vrbanima je ipak, na prodaju ponuđena klasična garaža veličine 16 kvadrata s običnim betonskim podom i jednostavnim metalnim vratima. Takođe, ima i dve utičnice. Cijena? Vlasnik za nju traži 43.000 evra, odnosno čak 2688 evra po kvadratnom metru.

Puno povoljnija nije ni garaža na Knežiji od 19 kvadrata koja, doduše, ima električna vrata na daljinsko upravljanje, odvojenu struju sa zasebnim meračem, vodu i kanalizaciju pa se može preurediti i uposlovni prostor, piše u oglasu. Prodaje se za 40.000 evra ili 2.105 evra po kvadratu.

Zatvorene garaže su skupe, ali ako ste se ponadali da su otvorena parkirng mjesta u garažama nešto povoljnija, zadržite dah. U Zagrebu, za parking mesto u garaži bez pardona se traži oko 20.000 evra, a cena se neretko penje i na preko 25.000 evra i to u kvartovima poput Borovja, Žitnjaka ili Sesveta. Čak i parking mesto na spoljnom, otvorenom parkingu u Zagrebu stoji više od 1.000 evra po kvadratu.

Da situacija nije puno bolja ni u drugim većim hrvatskim gradovima pokazuje i primer Rijeke. Tamo je takođe praktično nemoguće pronaći garažu na prodaju, a ono malo što se nudi košta oko 30.000 evra. U obližnjoj Opatiji cene su još paprenije – traži se i 45.000 evra za garažu manju od 20 kvadrata.

Jedino je Osijek ostao koliko-toliko normalan po cijenama. U prosieku se traži 1.000 evra po kvadratu, pa se u Osijeku pristojna garaža može naći za 12 do 15.000 evra. Međutim, to malo što znači bilo kome ko ne živi u gradu na Dravi.

Po onome što se vidi u oglasima, najskuplje garaže nalaze se u sklopu stambenih zgrada. Ne trebaju biti posebno uređene da bi ih vlasnici cenili preko 3.000 evra po kvadratu.

Prilikom kupovine sa stanom vrijednost kvadrata garaže se obično računa 50 odsto od cijene kvadrata stana. Ali kada je garaža u slobodnoj prodaji, onda cijenu određuje zakon ponude i potražnje.

Oprema garaže ne utiče previše na cijenu, pa strujom pokretna vrata ili priključak za vodu i nisu veliki prodajni aduti. Razlog? Garaža uglavnom nema i svaka brzo nađe kupca.

U Zagrebu se cijene čak i jednostavnijih garaža u kvartovima poput Sigeta, Žitnjaka ili Sesveta nerijetko penju i do 50.000 evra.

Gradnja garaže čini se čak isplativijom od gradnje stana. Već se i obično parkirng mjesto u garaži – dakle, bez ikakve pregrade – cijeni oko 20.000 evra

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana