EU upozorila Tačija

Agencije
EU upozorila Tačija

Priština - Zapadne diplomate uznemirene su insistiranjem Demokratske partije Kosova Hašima Tačija da po svaku cijenu ostane na vlasti ili izazove ponavljanje parlamentarnih izbora, a takvo ponašanje ocjenjuju kao štetno po interese Kosova.

Izvori među "visokim diplomatskim predstavnicima zemalja članica Evropske unije" rekli su da se Evropska unija neće miješati u rješavanje ovih problema i da će ostaviti Kosovu da pronađe izlaz iz situacije.

Jedan evropski diplomata, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da EU ima "toliko problema da malo ko ima vremena i energije da se bavi političkim igrama na Kosovu".

Diplomate poručuju DPK-u da, uprkos činjenici da je osvojio najviše glasova na izborima, nije uspio da obezbijedi većinu, već su to učinili njegovi politički rivali, i da u Skupštini ne mogu biti dvije većine.

- U jednom trenutku Tači i DPK treba da shvate da, sviđalo im se to ili ne, oni nemaju većinu u Skupštini, već da je većinu obezbijedio neko drugi - prenijeli su prištinski mediji riječi neimenovanog zapadnog diplomate.

Nakon što je osvojio najviše glasova na vanrednim izborima, DPK nije uspio da obezbijedi potrebnu većinu za formiranje vlasti. Uprkos tome, Tači ne želi da vlast prepusti opozicionim strankama. Zbog toga se sve više spominje mogućnost ponovnih vanrednih izbora na Kosovu.

Formiranje vlasti na Kosovu biće tema današnjih razgovora u Briselu, najavio je juče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Đurić je izjavio da je važno da "učešćem na izborima Srbi konačno dobiju poluge uticaja".

Na pitanje novinara kada mogu da se očekuju pregovori o učešću Srba u pokrajinskoj vladi, Đurić je rekao da će to biti predmet razgovora narednih sedmica i dodao da će se razgovori o formiranju pokrajinske vlade voditi između predstavnika Srpske liste i kosovskih Albanaca.

- Borimo se za naš jezik, da se u Prištini govori u institucijama i na srpskom jeziku - rekao je Đurić i dodao da će se Srbija boriti "za svakog svog čoveka, svaku kuću i svaku njivu". (Agencije)

Park mira

Marko Đurić je rekao da očekuje da u Briselu čuje nove ideje u vezi sa rješavanjem problema na mostu na Ibru, da se nada da će se tenzije smiriti i da će se razgovarati o načinima na koji se sprovodi "pravda" prema Srbima. On je istakao da je i zamjenik kosovskog premijera Edita Tahiri posjetila Park mira, prešla preko nečega za šta je tvrdila da je nesavladiva barikada i posjetila sjevernu Kosovsku Mitrovicu i da taj park jeste u funkciji normalizacije odnosa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana