Episkop Irinej i Metju Palmer: Poštovati vjerske slobode, Amerika pomno prati situaciju u Crnoj Gori

Srna
Episkop Irinej i Metju Palmer: Poštovati vjerske slobode, Amerika pomno prati situaciju u Crnoj Gori

VAŠINGTON - Njegovo preosveštenstvo episkop istočno-američki Irinej i pomoćnik državnog sekretara SAD za evropske i evroazijske poslove Metju Palmer saglasili su se da je, iako se SAD ne bi miješale u unutrašnje stvari Crne Gore, neophodno učiniti sve da se obezbijedi da osnovna ljudska prava i vjerske slobode u toj zemlji budu ispoštovane i u potpunosti sprovedene, uz dužno poštovanje odredaba o zaštiti javnog zdravlja.

- Vladika Irinej i Palmer su razgovarali o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a posebna pažnja je, još jednom, posvećena pitanjima u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica iz 2019. godine - saopšteno je iz kancelarije episkopa istočnoameričkog.

Na sastanku je razgovarano o mogućim negativnim posljedicama koje bi zakon mogao da ima za društvenu stabilnost u Crnoj Gori i regionu ukoliko trenutni problemi ne budu razriješeni na pravedan i transparentan način.

Naročita pažnja posvećena je nedavnom hapšenju episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika.

Vladika Irinej je govorio o potrebi njegovanja zakonskog i konstruktivnog dijaloga, uz puno poštovanje prava na okupljanje svih građana Crne Gore.

Palmer je uvjerio vladiku Irineja da vlasti SAD pomno prate razvoj događaja u Crnoj Gori i da ohrabruju sve strane da nađu međusobno prihvatljivo rješenje za trenutnu situaciju u okviru crnogorskog pravnog sistema, a bez političke ili vjerske diskriminacije SPC i njenih vjernika.

Palmer i episkop istočnoamerički Irinej razgovarali su putem telefonske konferencije u ponedjeljak, 18. maja, objavljeno je danas na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana