Dvije serije "Ibuprofena" se povlače sa tržišta Hrvatske

GS
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je da se s polica apoteka povlači poznati lijek protiv bolova.

U saopštenju navode kako kompanija Mibe Pharmaceuticals d.o.o. u saradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija 211103 i 211104 lijeka Ibuprofen Mibe 400 mg filmom obložene tablete iz administrativnih razloga.

Serije lijeka povlače se u skladu s članom 113. stavom 2. Zakona o lijekovima, prema kojem serija lijeka može biti u prometu najduže 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok trajanja, prenosi Dnevnik.hr.

Povlačenje navedenih serija lijeka ne odnosi se na kvalitet, bezbjednost i djelotvornost lijeka, stoga pacijenti lijek mogu nastaviti koristiti do isteka roka trajanja označenog na pakovanju.

„Na tržištu Hrvatske u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine, drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih serija lijeka ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta“, navode iz HALMED-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana